Вартість житла на вторинному ринку Києва в 2010 році знизилася на 8% – до 2170 дол./кв. м.

Про це йдеться в огляді ринку купівлі-продажу житлової нерухомості мережі агентств нерухомості Real Druzi, переданому УНІАН.

Згідно з аналізом, протягом усього року заявлені вартості житла плавно знижувалися, за винятком другого кварталу, коли спостерігалося їх підвищення.

Відео дня

При цьому за рік найбільш істотне зниження середніх заявлених вартостей було зафіксоване по Дніпровському і Шевченківському районах, незначне підвищення середньої заявленої вартості квадратного метра було зазначено в Голосіївському районі.

Найменше за рік знизилася середня заявлена вартість однокімнатних квартир – на 7%, по дво- і трикімнатних квартирах зниження цього показника склало 9% і 10% відповідно.

За даними компанії, у структурі пропозиції квартир у 2010 році відбулися деякі зміни. Зокрема, кількість пропозицій за рік зросла на 64%. До кінця року сумарне збільшення частки однокімнатних квартир на ринку склало 4%, порівняно з початком року. Разом з тим, частка двокімнатних квартир на ринку за цей період знизилася на 2%. Таким чином, наприкінці грудня однокімнатні квартири становили 30% у пропозиції, двокімнатні – 35%.

Фахівці Real Druzi зазначають, що минулого року попит мали квартири в ціновому діапазоні 50-75 тис. дол. (частка заявок протягом року становила 22-24%), а частка операцій з ними за підсумками року склала понад 60%. На другому місці в структурі попиту був ціновий діапазон 75-100 тис. дол. (19-21%), на третьому – 100-150 тис. дол. (18-21%).

Довідка УНІАН. Мережа агентств нерухомості Real Druzi – українська компанія, основною сферою діяльності якої є надання сервісів у сфері купівлі-продажу та оренди житлової і комерційної нерухомості.

У базі компанії представлено понад 45 тис. об`єктів житлової і комерційної нерухомості Києва і Київської області.