REUTERS

Мільярдер і основний власник багатопрофільного холдингу Icahn Enterprises Карл Айкан (43 місце в глобальному рейтингу Forbes, статок — $17 млрд) більше не володіє акціями Apple. Про це він сам розповів у бесіді з CNBC, передає РБК.

«У нас більше немає позицій в Apple», — повідомив Айкан, зазначивши, що Apple «велика компанія», а її генеральний директор Тім Кук «робить приголомшливу роботу».

Пояснюючи своє рішення, Айкан висловив стурбованість становищем Apple в Китаї. Інвестора турбує, що китайська влада може ввести обмеження на бізнес Apple, що може відбитися на рівні продажів. При цьому, зізнався Айкан, його не лякає уповільнення економічного зростання Китаю.

Відео дня

Читайте такожОдин із засновників Apple хоче, щоб компанія платила більше податків

Карл Айкан придбав акції Apple в 2013 році. Інвестор неодноразово зазначав, що компанія недооцінена. В лютому 2015 року Айкан заявляв, що одна акція Apple повинна коштувати $216, а капіталізація компанії, за його оцінкою, повинна бути близько $1,3 трлн. Частка Айкана в компанії становила близько 45,8 млн акцій, він був найбільшим зовнішнім акціонером Apple (не брав участь в управлінні компанії, і не мав права голосу). За оцінкою Bloomberg, за поточними цінами пакет Айкана міг коштувати $4,4 млрд.

Заява Айкана прозвучала на тлі публікації квартальної звітності, в якій Apple повідомила про падіння виручки вперше з 2003 року. За другий квартал поточного фінансового року вона становила $50,6 млрд порівняно з $58 млрд в аналогічному періоді минулого року. Продажі iPhone у другому кварталі 2016 року впали на 16%. Найбільше падіння продажів — на 26% — зафіксовано в Китаї, а в США падіння становило 10%. Після публікації звітності 27 квітня акції Apple впали майже на 8,2%.