Ілюстрація / REUTERS

Інтернет-ресурси бойовиків "ЛДНР", які спокійно працюють поза санкцій, можна відключити тільки через суд.

Про це в інтерв'ю Liga.net сказав Акель Паулік - керуючий директор RIPE NCC (організація з офісом в Амстердамі, що працює за голландським правом), яка видає ідентифікатори для створення провайдера або веб-сайту, який буде підключений до глобальної мережі інтернет.

Паулік пообіцяв, якщо RIPE NCC дізнається, що провайдери «ДНР», які вкрали мережі українських операторів, знаходяться в числі провайдерів, які отримали IP-адреси у голландської організації, то їх «почистять».

Відео дня

«Якщо у нас буде інформація, що окремі особи або компанії в списку, з яким ми не повинні мати справи (а такий список є в ЄС), ми почистимо своїх членів, якщо ми в ньому їх побачимо», - заявив Паулік.

Читайте такожУкраїні для протидії кібератакам на бізнес необхідно вдосконалити законодавство – експерти (відео)

На запитання, що буде, якщо Україна піде в голландський суд і скаже, що RIPE NCC розподіляє адреси для «ДНР», Паулік відповів: «Будь ласка, зробіть це!».

«Я не знаю (чи Україна виграє процес – УНІАН). Я не адвокат. Але це те ж саме, що я якийсь час назад казав послу: будь ласка, допоможіть нам з цим. Для нас це складна проблема. Ми її не можемо вирішити. Це питання країни - тобто чия то робота. Але нам тут потрібна допомога. І якщо буде судове рішення, тоді це працює», - запевнив Паулік.

Як йдеться у статті видання, щоб створити провайдера або веб-сайт, який буде підключений до глобальної мережі інтернет, треба отримати декілька ідентифікаторів - IP-адреса і номер автономної системи (ASN). В Європі, Росії та на Близькому Сході ці ідентифікатори видає спеціальний реєстратор - RIPE NCC. Це організація з офісом в Амстердамі, що працює за голландським правом.

В кінці минулого року за її участю розгорівся гучний скандал. Найбільша українська асоціація інтернет-провайдерів ІнАУ відправила лист у Нідерланди і закликала припинити видавати ідентифікатори підсанкційним структурам. Як виявилося, унікальні ідентифікатори в інтернеті від голландців отримували структури з терористичної організації "ДНР".

В ІнАУ вважають, що ідентифікатори можуть бути використані для підтримки незаконних збройних формувань "ДНР", цензури при доступі до інтернету, а також для використання технології відстеження та моніторингу, тортур і вбивств українських цивільних осіб і співробітників поліції. Терористи досі платять голландському реєстратору членські внески і є повноцінним членом інтернет-спільноти.

Однак асоціація отримала відмову. В RIPE порахували, що немає підстав припиняти обслуговувати «ДНР».