І це навіть після того, як Apple знизила виробництво iPhone 13 / REUTERS

Компанія Apple вперше за більш ніж десятиліття призупинила виробництво iPhone і iPad в Китаї. Попри весь свій вплив, навіть такого гіганта не оминув брак комплектуючих.

Про це пише агентство Nikkei Asia з посиланням на джерела.

За даними китайських ЗМІ, на початку грудня Apple зазвичай збільшує обсяги виробництва, аби задовольнити глобальний попит у святковий сезон. Проте в цьому році, замість додаткових змін, компанія просто зупинила виробництво, відпустивши працівників фабрик відпочивати.

Відео дня

Своєю чергою це означає, що до Нового Року та Різдва може виникнути дефіцит девайсів Apple.

Читайте такожТри iPad, п'ять Mac, AR-гарнітура та iPhone 14 без "чубчика": чого чекати від Apple у 2022 році

Крім обмеження на споживання електрики в Китаї, проблема пов’язана з нестачею компонентів – переважно не вистачає периферійних і дешевих компонентів на зразок мікросхем управління живленням від Texas Instruments і трансиверів від Nexperia.

Місяцем раніше Apple через брак мікрочипів скоротила плановий обсяг виробництва iPhone 13 на 10 мільйонів одиниць – і це попри переорієнтацію деталей. Для складання стали використовувати спільні з iPad і старими поколіннями смартфонів запчастини.

Важливо також зауважити, що в Apple привілейоване становище в порівнянні з іншими замовниками, тому дефіцит торкнеться інші компанії ще сильніше. 

Так, глава Razer попередив про неминуче зростання цін на ігрові ноутбуки, а у 2022 році купити PlayStation 5 буде навіть складніше, ніж зараз.

Чому виникла нестача мікрочипів

Передумова сьогоднішньої нестачі чіпів, виникли не тільки через пандемію коронавірусу, вони накопичувалися роками.

До числа проблем, з якими зіткнулася індустрія мікросхем перед пандемією, аналітики відносять технології 5G, що збільшили попит на чіпи, і рішення США припинити продаж напівпровідників та інших технологій китайської Huawei, яка швидко окупувала потужності інших виробників своїми замовленнями.