Ілюстрація REUTERS

Міністерство цифрової трансформації попросить у Кабміну 5,5 млрд грн на проведення у сільську місцевість високошвидкісного інтернету.

Про це повідомив на прес-конференції заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест.

Читайте такожМінцифри планує оплачувати інтернет окремим верствам населення

Відео дня

За його словами, компенсація передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. За даними заступника міністра, 5,75 млн громадян все ще не мають фінансової та технічної можливості під'єднатися до оптичного інтернету.

Зокрема, 1,55 млн сільських жителів не мають можливості під'єднатися до оптичного інтернету у зв'язку його з високою ціною.

4,2 млн осіб проживають в населених пунктах, де не працює жоден провайдер, що надає послуги оптичного інтернету.

Вартість підключення до оптичного інтернету для міського домогосподарства в середньому становить 1200 гривень, для сільського домогосподарства – 1300 гривень.

18% домогосподарств у селах не мають можливості підключитися до оптики дешевше, ніж за 2,5 тис. гривень.

За його словами, Минцифри попросить у Кабміну 5,5 млрд грн на проведення в сільську місцевість високошвидкісного інтернету.

"Питання скільки потрібно грошей на це... це майже 5,5 млрд гривень, з них 3,3 мільярда гривень необхідно виділити для підключення самого каналу до об'єкта і ще 2 - на підключення об'єкта до локальних мереж. Ми вже готуємо запит до Міністерства фінансів на наступний рік", - сказав Шелест.

Дослідження

Згідно з дослідженням Міністерства цифрової трансформації, 452 лікарні в Україні (25,74% від всіх лікарень в країні) не підключені до інтернет-зв'язку.

Згідно з іншими дослідженнями Мінцифри, близько 92% українських бібліотек і 40% шкіл не мають підключення до якісного інтернету.

Згідно з даними Держстату, 70,1% населення України (понад 26,9 млн осіб) у 2019 році користувалися послугами інтернету, з яких понад 77% користувалися інтернетом не рідше ніж один раз в день.

Хронологія подій

  • 29 липня 2020 року стало відомо про те, що Міністерство цифрової трансформації планує зробити доступним якісний високошвидкісний інтернет для 95% населення країни, і особлива увага в цьому контексті приділятиметься підключення до мережі об'єктів соціальної інфраструктури.
  • 31 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що Міністерство цифрової трансформації планує запровадити адресну допомогу громадянам, які не можуть самостійно оплачувати базовий доступ до мережі інтернет в 30 Мбіт/с.
  • В той же день, 31 липня 2020 року, один з найбільших українських телекомунікаційних операторів «Укртелеком» заявив, що для досягнення мети Міністерства цифрової трансформації забезпечити 95% сільського населення доступом до інтернету, готовий на першому етапі інвестувати 1,6 млрд грн на розвиток оптичного інтернету в сільській місцевості.