Аналітики порівняли ціни на iPhone 12 Pro із середньою зарплатою / Ілюстрація REUTERS

Після виходу нових смартфонів від Apple експерти підрахували, скільки потрібно працювати, щоб купити найдорожчий iPhone 12 Pro (128 GB).

Про це повідомляє Picodi.

Читайте такожApple презентувала новий iPhone 12 Pro Max

Відео дня

За інформацією видання, аналітики порівняли ціни на iPhone 12 Pro із середньою зарплатою в декількох десятках країн світу.

Офіційно Apple встановила ціну на свій флагман в 1099 доларів (майже 32 тисячі гривень). При цьому в коробці з новим iPhone 12 Pro більше не буде зарядного пристрою та навушників.

Станом на жовтень 2020 року в Україні мінімальна зарплата становить 5 тисяч гривень, тобто, щоб купити смартфон потрібно працювати більше півроку, якщо відкладати всю "мінімалку".

Скріншот з Picodi

При цьому середня зарплата в Україні за даними Держстату на серпень 2020 року становила майже 11,5 тисяч гривень, у Києві – майже 16,8 тисяч грн. Тобто українцю потрібно працювати три місяці, щоб купити iPhone 12 Pro, а в столиці – 2 місяці.

Однак в таких країнах, як в США або Швейцарія на смартфон можна заробити за 6,1 і 4,4 дня відповідно, отримуючи середню зарплату.

Найгірший результат з усіх країн, де відома ціна нового iPhone 12 Pro, належить Індії та Мексиці: тут середньостатистичний житель має працювати на iPhone 54,4 дня. У Німеччині та Франції новий гаджет дорівнює 9,7 і 10,5 трудодням.

У Росії iPhone 12 Pro можна купити відпрацювавши 47,5 днів, Латвії – 30, Польщі – 28,3, Литві – 27,8, Естонії – 21.

При розрахунку індексу iPhone аналітики використовували офіційні ціни в регіональних магазинах Apple або в авторизованих продавців. Дані про середню зарплату брали з сайтів національних статистичних управлінь або відповідних міністерств. При розрахунку індексу ділили середню зарплату на 21 робочий день. А в країнах, де статистичні відомства користуються тижневими ставками, розмір доходу ділили на 5.

Презентація нових iPhone 12: новинки від Apple