Підземні автостоянки можуть проектуватися до 9 поверхів / фото УНІАН

З 1 червня в громадських будівлях дозволяється будувати підземні багаторівневі паркінги.

Читайте такожВ Україні можуть змінити дорожнє покриття біля зупинок

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, відповідна норма міститься в змінах державної будівельної норми (ДБН) «Громадські будівлі та споруди. Основні положення".

Відео дня

За його словами, вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки можуть проектуватися до 5 поверхів, тоді як автоматизовані підземні паркінги можуть мати до 9 поверхів.

"Нестача паркомісць у великих містах, у великих громадських закладах - завжди проблема. І створення зручних підземних паркінгів, особливо багаторівневих, під такими закладами могло б стати вирішенням питання. До цього проектування багаторівневих підземних автостоянок не було унормоване в будівельних нормах. Зараз ми це передбачили", - написав заступник міністра.

Він зазначив, що, згідно з новими ДБН, допускається проектувати вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки до громадських будинків з умовною висотою до 50 метрів включно відповідно до рекомендацій щодо забезпечення протипожежного захисту підземних автостоянок до 5 поверхів включно. А автоматизовані підземні автостоянки - до 9 поверхів включно. При цьому підземні автостоянки мають бути забезпечені ліфтами та підйомниками.

Крім того, в'їзди і виїзди з підземних і підземно-наземних гаражів мають бути віддалені від вікон житлових будинків і приміщень громадського призначення з постійним перебуванням людей, а також ділянок шкіл, інтернатів, оздоровчих і дошкільних установ відповідно до вимог ДБН «Планування і забудова територій».

За словами Парцхаладзе, прийняті зміни дадуть змогу збільшити кількість паркомісць, які можуть проектуватися в складі громадських установ; заощадити простір на організацію таких парковок; підвищити комфорт відвідувачів, які користуються індивідуальним транспортом.

Він зазначив, що нова ДБН розроблена підприємством «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва» замість ДБН 2009 року.

фото facebook/lev.partskhaladze

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.