Завдяки діагональним переходам ризик аварій на дорогах зменшується до 10% / фото ksonline.ru

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробляє проект зміни державної будівельної норми (ДБН), якою пропонується дозволити проектувати косі пішохідні переходи.

Читайте такожВ Україні почнуть будувати трамвайні зупинки на високих платформах

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, проект змін в державні будівельні норми зараз розробляється державним підприємством "ДерждорНДІ".

Відео дня

"Сьогодні в Європі більшість пішохідних переходів - наземні, а не підземні, як у нас. Попри це, аварій там в рази менше. Все завдяки розумному проектуванню вулиць і доріг. Наприклад, облаштування на перехрестях наземних пішохідних переходів із "косою зеброю" - не під прямим кутом до тротуару, як зазвичай, а трохи навскоси", - написав він.

Парцхаладзе підкреслив, що завдяки таким переходам підвищується видимість людей на переході - ризик наїзду або іншої аварії набагато менший, а також підвищує увагу і самого пішохода, змушує його дивитися в бік рухається.

"Тому ми зараз детально вивчаємо впровадження цієї практики у нас, щоб підвищити безпеку пішоходів. Більшість ДТП за участю пішоходів трапляється саме на перехрестях. За статистикою МВС у 2018 році на українських дорогах загинуло близько 3 тисяч людей, близько 30 тисяч - травмовано. Найчастіші причини аварій - порушення правил проїзду перехресть, недотримання безпечної дистанції, порушення правил маневрування, перевищення дозволеної швидкості та водіння у нетверезому стані", - додав заступник міністра.

За словами Парцхаладзе, практика косих пішохідних переходів сьогодні зустрічається в Бельгії, Німеччині, Франції, Нідерландах та інших країнах.

"За підрахунками експертів, лише завдяки їх використанню ризик аварій на дорогах зменшується до 10%",- зазначив він.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідності з їх призначенням.