Ілюстрація REUTERS

Японський уряд розглядає можливість введення спеціальних водійських прав для літніх автомобілістів.

Читайте такожВ Україні змінили правила видачі посвідчень водія

Документ дозволить особам старшим за 75 років керувати машинами, оснащеними сучасними системами активної безпеки, повідомляє Autonews з посиланням на видання Nikkei.

Відео дня

Згідно зі статистикою, в Японії на кінець 2018 року налічувалося понад 5,6 млн літніх водіїв старше за 75 років. Автомобілісти такого віку стали винуватцями 15% всіх аварій із смертельним результатом.

На початковому етапі нові права планують видавати на добровільній основі. Вони будуть поширюватися на транспортні засоби, оснащені, наприклад, системами автоматичного екстреного гальмування, які реагують на перешкоду швидше за літнього водія, а також знижують ризик аварії, якщо автомобіліст переплутає педалі акселератора і гальма.

Японська влада має намір провести зустрічі з найбільшими місцевими автовиробниками, щоб обговорити можливість масового впровадження систем безпеки. Влітку 2018 року компанії Toyota і Honda запустили технологію, яка сама може визначити аварію, проаналізувати її тяжкість і автоматично викликати екстрені служби. Пізніше до проекту приєдналися Nissan, Subaru і Mazda.

На даний момент в Японії діє практика, згідно з якою літні люди добровільно відмовляються від водіння автомобіля. У 2018 році близько 400 тис. автомобілістів старше за 65 років здали свої права.