У Харкові продовжать третю лінію метрополітену / фото УНІАН

Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про виділення коштів на проект продовження третьої лінії метрополітену в місті Харкові.

Читайте такожЗатверджені нові правила київського метро: не пускатимуть оголених, музикантів та жебраків

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту проголосували 337 депутата за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, позика Європейського інвестиційного банку становитиме 160 млн євро.

«Кількість траншей - 20; мінімальна сума траншу - 5 млн євро; загальний період погашення позики - +25 років, включаючи пільговий період 4 роки; перша дата погашення позики - 20 квітня 2022 року, а остання дата погашення позики - 20 жовтень 2042 року», - йдеться в записці.

Відзначається, що позика погашатиметься піврічними платежами, а комісія за резервування коштів не стягується.

При цьому, за словами заступника міністра фінансів Юрія Гелетія, крім кредитних коштів ЄІБ проект фінансуватиметься за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) у розмірі 160 млн євро і місцевого бюджету Харкова в розмірі 10 млн євро.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році Рада директорів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) схвалила виділення Харкову кредиту на 160 млн євро на проект продовження Олексіївської гілки метрополітену, який передбачає продовження «зеленої» гілки метрополітену в напрямку аеропорту на 3,47 км, будівництво двох станцій метро – «Державінська» і «Одеська», будівництво депо і придбання 85 одиниць рухомого складу.

Також рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) схвалила виділення Харкову кредиту на 160 млн євро.

Довідка УНІАН. Харківський метрополітен - другий за кількістю станцій і довжиною ліній в Україні. Перевозить на рік 282 млн пасажирів. Метрополітен введено в експлуатацію 23 серпня 1975 року. Загальна довжина ліній становить близько 35,6 км. На сьогодні Харківське метро налічує 29 станцій, які розташовуються на трьох лініях: Холодногірсько-Заводській, Салтівській і Олексіївській.

11 листопада 2016 року Кабінет міністрів України затвердив проект виконання проектно-дослідницьких робіт для продовження третьої лінії метрополітену в Харкові від станції «Метробудівців імені Г.І.Ващенка» до станції «Одеська» загальною вартістю 2,657 млрд грн.

У рамках проекту передбачається будівництво двох нових станцій - «Державінської» і «Одеської». Завершення проекту планувалося в 2019 році.