Харківський аеропорт підтримує ініціативу Мінінфраструктури щодо встановлення єдиної ставки тарифу за аеронавігаційне обслуговування

Керівництво та колектив Міжнародного аеропорту «Харків» виступили з підтримкою ініціативи Міністерства інфраструктури України про встановлення єдиної ставки оплати за аеронавігаційне обслуговування польотів на підході та в районі аеропортів.

Про це повідомила прес-служба Міжнародного аеропорту «Харків», на сайті якого оприлюднено відповідну заяву.

«Нерівні ставки на аеронавігацію обурюють всі аеропорти, оскільки це негативно позначається на їх привабливості для авіаперевізників, а значить на господарській діяльності та розвитку», – сказано в заяві Міжнародного аеропорту «Харків», в якій він звертає увагу на відповідні висновки Антимонопольного комітету України, що вимагає реакції органів регулювання авіаційної галузі України.

Відео дня

З червня 2019 року діє наказ Мінінфраструктури, згідно з яким розмір ставки збору за аеронавігаційне обслуговування для Міжнародного аеропорту «Бориспіль» встановлено в розмірі 211 євро, в той час як всі інші аеропорти України сплачують у два рази більше – 411 євро. Таким чином, одному аеропорту надані неринкові преференції та пільги, які дискримінують інші аеропорти.

«Держава не може ставити регіональні аеропорти в настільки нерівні умови. Це суперечить прийнятим у світі норм, зокрема принципам впливових міжнародних авіаційних організацій ІКАО та Євроконтролю щодо формування ставок плати за аеронавігаційне обслуговування», – сказано в заяві Міжнародного аеропорту «Харків» на підтримку ініціативи Мінінфраструктури про встановлення нових справедливих ставок збору.

Галузеве об'єднання Асоціація «Аеропорти України», а також ряд аеропортів ще з вересня 2019 року домагаються уніфікації ставок збору та вимагають скасування наказу Мінінфраструктури №415, оскільки він порушує ринкову конкуренцію і гальмує розвиток інших аеропортів України.