В Україні існує два види газу для авто / фото УНІАН

В Україні існує два види газу для авто. Один з них підходить вашому авто, а другий – нищить двигун автомобіля.

Журналісти програми "Гроші" розповіли, як їх відрізнити та придбати якісне паливо.

Зараз українці надають перевагу газу у якості палива для авто, оскільки він майже удвічі дешевший за бензин. Однак мало хто знає, що газ буває саме автомобільним (пропан-бутан автомобільний) та побутовим (суміш пропан-бутану). Саме газ другого типу є технічним і по суті непридатним для заправки автомобілів, бо через нього значно зростають ризики поломки його деталей.

Про те, як знайти якісний газ для автомобілів, хто і як заробляє на продажу "шмурдяку", дивіться у сюжеті.

Читайте такожВ Україні може змінитися ціна на автогаз та бензин: прогноз

Автогаз в Україні: які вимоги щодо якості

Влітку Кабінет міністрів України затвердив технічний регламент щодо вимог до скрапленого газу для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей.

«Це проект, який стосується сотень тисяч людей. Уряд встановлює чіткі характеристики, національні стандарти. Споживачі чи то автомобілісти, чи то промислове підприємство, будуть чітко розуміти, що саме вони купують, якої якості продукт, які в нього фізичні характеристики. Це європейські підходи, які захищають споживачів», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з постановою, документ набуде чинності через 6 місяців після його опублікування.

«Протягом шести місяців з дня набрання чинності, допускається надходження на ринок зрідженого газу, який був введений в обіг до набрання чинності цієї постанови та показники якого не відповідають всім або окремим вимогам технічного регламенту», - сказано в постанові.