Глава Tesla Ілон Маск / REUTERS

На початку місяця голова Tesla Ілон Маск зробив гучну заяву, що вже цього року автопілот Tesla доросте до найвищого п'ятого рівня.

Читайте такожTesla під управлінням автопілота врізалася в перевернуту вантажівку (відео)

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Сьогодні на звіті з інвесторами Маск, звичайно ж, торкнувся теми технологій автоматичного водіння, анонсувавши велике оновлення Tesla Autopilot 4D, яке забезпечить подальше розширення можливостей Full Self-Driving і виведе фірмову систему допомоги водієві на принципово новий рівень. Зараз, за словами Маска, Autopilot працює в режимі "~2.5 D", - йдеться в повідомленні.

Що конкретно має на увазі під формулюванням 4D, можна лише гадати - голова Tesla не став вдаватися в подробиці. Але тут можна згадати недавній виступ Андрія Карпатого, керівника підрозділу Tesla, що займається розробкою штучного інтелекту і системи Autopilot — місяць тому він пролив світло на деякі аспекти роботи комплексної системи Tesla Autopilot.

Якщо коротко, система Tesla Autopilot покладається на комп'ютерний (машинний) зір - парк з понад 1 мільйоном автомобілів Tesla по всьому світу постійно збирає дані з камер і сенсорів, на яких система безперервно навчається. До теперішнього моменту автомобілі компанії з включеним автопілотом сумарно наїздили по дорогах загального користування вже понад 3 мільярди миль.

Зараз система використовує для аналізу дорожньої обстановки та прийняття рішень двомірні зображення разом з позначками - "величезна" команда працює окремо над маркуванням різних елементів. Зображення, доповнені спеціальними мітками, і відповідають тим самим 2,5 вимірам, згаданих Маском.

фото Tesla

Підтримка додаткових вимірів", чим би вони не виявилися, збільшить точність реакції автомобіля в певних ситуаціях. Імовірно, Tesla може почати використовувати стереоскопічні 3D-сцени, відтворені з відео, разом з мітками часу для підвищення точності. Також є припущення, що камери автопілота зможуть будувати тривимірну середу в реальному часі, а потім прогнозувати переміщення позначених об'єктів в 4D на основі вивчених моделей поведінки інших транспортних засобів.

Маск також розповів, що зараз тестує останню альфа-версію системи Tesla Autopilot, заявивши, що він може дістатися з дому на роботу "майже" не керуючи автомобілем.

На початку місяця Ілон Маск написав у своєму твіттері, що протягом двох-чотирьох місяців Tesla має випустити велике функціональне оновлення автопілота, в рамках якого програмна складова системи була повністю перероблена. Судячи з усього, це і є тим самим оновленням Tesla Autopilot 4D. І практично немає сумніву, що йдеться про пакет "feature complete" Full Self-Driving (повністю самоврядний з повним пакетом функцій) - ми розповідали про нього в цій замітці.

Запуск сервісу роботаксі Tesla Network з 1 мільйоном самостійно пересуваються автомобілів, який компанія спочатку планувала запустити у 2020 році, що повністю залежить від впровадження повного Full Self-Driving. На першому етапі сервіс Robotaxi буде працювати зі страхувальними водіями. За підсумками тестування Tesla планує отримати необхідні дані для розробки моделі повністю автономної служби та звернутися до регулятора для отримання відповідної ліцензії. Маск раніше обережно говорив, що розраховує досягти деяких цілей у 2021 році.