Документ будуть обговорювати на засіданні міністрів закордонних справ 18 лютого / фото: УНІАН

Вісімнадцять країн-членів Європейського союзу закликали весь ЄС підтримати Україну в разі, якщо Росія буде намагатися втрутитися у президентські і парламентські вибори.

Про це йдеться у внутрішньому документі для дискусії, який має у своєму розпорядженні Радіо Свобода.

Євросоюз також має не допустити «втоми від ЄС в Україні і втоми від України в ЄС», мовиться в документі.

Відео дня

Його підписали представники Австрії, Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Ірландії, Латвії, Литви, Мальти, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії, Фінляндії, Хорватії, Чехії і Швеції.

Документ будуть обговорювати на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 18 лютого, коли темою обговорення буде політична ситуація в Україні напередодні цьогорічних виборів.

Читайте такожЗанепокоєність України цілком реальна: Волкер знову прокоментував допуск спостерігачів від РФ до виборів

У документі наголошується, що ці вибори будуть «випробуванням для України, для її демократії, реформ, стійкості й орієнтації», а «у визначальних інтересах ЄС є зберегти Україну на європейському шляху реформ і продовжити підтримувати її».

На їхню думку, Москва буде намагатися вплинути на вибори в Україні, підтримуючи бажаних для неї кандидатів, здійснюючи кібератаки і дезінформаційні кампанії.

Євросоюз має вжити заходів, щоб протистояти «фальшивим російським оповідям про Україну як про державу-невдаху», мовиться в документі.

Брюссель мав би також надати додаткову допомогу, включно з гуманітарною, східній Україні, вважають його автори.

Документ також дає високу оцінку керівництву України, яке разом із громадянським суспільством і міжнародною спільнотою «здійснює разючі успіхи для просування життєво важливих реформ і зміцнення стійкості і європейської орієнтації України».

«За останні п’ять років відбулися глибші і ширші реформи, ніж за попередні 22 роки післярадянського життя», – йдеться у документі, в якому також згадується «поступ, досягнений у децентралізації, реформі державного управління, дерегуляції, пенсійній системі і прозорості».

Читайте такожРада заборонила громадянам Росії бути спостерігачами на виборах в Україні

При цьому в ньому наголошено на тому, що створення «повністю незалежного і ефективного» антикорупційного суду визначально важливе для того, щоб антикорупційний порядок денний отримав життєву силу і незворотний поштовх, не залежні від того, яке політичне керівництво постане за результатами виборів».

Автори документу закликають Київ захистити громадянське суспільство і притягти до відповідальності тих, хто залякує та нападає на громадянських активістів і журналістів.

Влада також має забезпечити «плюралістичний, незалежний і доступний медіа-ландшафт», а також «належно профінансованого і дієздатного громадського мовця», йдеться у ньому.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Рішення підтримали 334 народних депутата.

Законом у преамбулі Конституції встановлюється, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний Закон України.