У Росії прокоментували недопущення російських спостерігачів / фото УНІАН

У Кремлі заявили, що недопущення спостерігачів із Росії знижує легітимність виборів президента України, але це не означає, що РФ їх не визнає.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожРосія відправить двох спостерігачів, попри заборону України — ЗМІ

Відео дня

«Ви знаєте, що негативне ставлення до дій української влади по темі спостерігачів було висловлено з боку ОБСЄ. Ми також вважаємо неприпустимими будь-які обмеження на роботу спостерігачів із однієї з країн. У цьому випадку російських спостерігачів, і вважаємо, що подібні дискримінаційні заходи цілком природним чином призведуть до зниження рівня легітимності проведених виборів», - сказав Пєсков.

На запитання УНІАН, чи означає це що РФ може не визнати вибори президента України Пєсков сказав: «Ні, це не означає, що Росія може не визнати, але очевидно в цьому випадку для всієї світової спільноти, що дискримінаційні заходи стосовно однієї з країн або групи країн призводять до зниження рівня легітимності».

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого МЗС України підкреслило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина Російської Федерації для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних і демократичних виборів.

7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутата.

Президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори в 2019 році.

Своєю чергою, директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі Інгіборг Солрун Гісладоттір розчарована рішенням українського парламенту заборонити росіянам спостерігати за виборами в Україні. Вона заявила, що заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.