Виборці біля лінії фронту мріють лише про кінець війни / фото УНІАН

Не так вже й багато людей лишилося у Зайцевому – селі на лінії фронту, яка розділяє територію України. Але виборці, такі як Галина Соболєва, очікує лише одного від президентських виборів, які відбудуться цього місяця.

«Хто б не запропонував нам мир і відбудувати наші домівки, ми проголосуємо за них. Це все, що нам потрібно», - каже пенсіонерка журналістам Reuters.

Читайте також"Голосуйте! Ми прикриємо!": військові закликали українців не нехтувати виборами (фото, відео)

Відео дня

Після п’яти років війни на Сході України немало руйнувань і шкоди. Близько 13 тисяч людей загинули, при цьому чверть з них були цивільними, згідно з даними моніторингової місії ООН з прав людини. Солдати базують в окопах на околицях Зайцевого. І урядові вантажівки ризикують стати жертвою вогню проросійських сил, коли везуть хліб, вугілля, дрова й інші товари брудною дорогою. Працівники державного «Ощадбанку» приїжджають в броньованій машині до пропускного пункту неподалік, щоб місцеві жителі по обидва боки лінії розмежування могли прийти й отримати гроші.

Тим часом, за 400 кілометрів від прифронтового села, в Києві, президент Петро Порошенко зробив опір Росії центральною темою своєї політичної битви за переобрання. Ті, хто претендують на голоси українців на виборах 31 березня кажуть, що війна – найбільша проблема, перед якою постала країна. Але ніхто не може сказати напевне, як краще закінчити її.

Російськомовне село в Донецької області Зайцеве було захоплене проросійськими бойовиками в перші місяці виборчої кампанії 2014 року. Тому місцеві мешканці не голосували, коли Порошенко прийшов до влади. Село визволили українські війська влітку 2015 року. Але мир тут досі не настав повною мірою.

Читайте такожВійськовий експерт про плани РФ в Україні: основна "бійня" почнеться перед виборами до Ради

«Ми не бачили ще нічого, ніяких покращень», - каже місцевий активіст і волонтер Тетяна Дурнєва.

«Битви продовжуються постійно. Вчора тут по-справжньому гриміло», - додала вона.

Мало хто з Донецька буде брати участь у виборах цього року. Тому що для цього потрібно перейти лінію фронту і зареєструватися. Деякі опитані журналістами Reuters люди сказали, що вважають усіх кандидатів поганими.

«Вони всі нас ненавидять. Чому? Тому що вони жили в нас на шиї. Донбас годував їх все життя. А нам ставало все гірше», - сказала жінка на ім’я Юлія, нагадавши про стару радянську промисловість в регіоні, яка тепер майже не функціонує.

Два головних конкуренти Порошенка: екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і комедійний актор Володимир Зеленський, — по-різному пропонують вести мирні переговори, залучивши до них США й інші країни. Але не відомо, чи вдасться їм так змінити статус-кво. Мешканці Зайцевого здебільшого не хочуть говорити про свій вибір. Але політичний новачок Зеленський зараз лідирує в опитуваннях на Сході України.

Деякі сім’ї розділені війною, як у випадку 70-річного пенсіонера Миколи Юшкова, який живе в селі Майорське. Разом з сином і донькою він живе на підконтрольній Києву території. А ще одна його донька живе по інший бік від фронту, де виборів не буде.

«Всі кажуть: вам треба сісти й вести переговори. Мир. Нам потрібен мир», - каже пенсіонер.

Одноповерховий будинок, який він розділяє зі своєю сім’єю, пережив обстріли, які знищили інші будинки навколо. Але до траншей російських бойовиків всього 600 метрів. Одна зі стін будинку, пошкоджена ударом, замінена купою дров. Видання нагадує, що більше мільйона людей перетинають лінію розмежування кожного місяця, щоб отримати пенсії. Вони йдуть не зважаючи на те, чи надворі холодно, чи спека.

Читайте такожУ ЦВК нагадали українцям, як змінити місце голосування

Люди залежать від державних виплат, які доступні лише на підконтрольній Києву території. Уряд України й організації, такі як ООН, намагалися покращити умови на лінії розмежування, встановлюючи намети для обігріву, туалети, даючи поради, як уникнути мін, а також змушуючи солдатів носити камери, щоб унеможливити корупцію.

73-річна Раїса Тараненко теж розділяє бажання Юшакова, щоб війна якомога швидше закінчилася.

«Але не відомо, як ситуація буде розвиватися. Немає надії ні на що. Все стає ще гірше», - сказала вона.

Порошенко прийшов до влади у 2014 році, обіцяючи закінчили війну за лічені тижні, а також приєднати Україну до НАТО. За роки роботи його адміністрації витрати на оборону зросли до 5% від ВВП з 3% у 2013-му. Війна досі триває. Але українська армія тепер краще озброєна. США з часів приходу до влади Дональда Трампа передали Україні протитанкові ракети Javelin. Для деяких солдатів на лінії фронту миру не достатньо

Олег – український підполковник, який не називає свого прізвища – наголосив, що велика кількість вбитих і поранених серед військових і мирних мешканців не лишає вибору.

«Потрібна лише перемога», - каже він.