В КВУ зазначили, що розроблений АП законопроект щодо Виборчого Кодексу був недостатньо якісний / фото УНІАН

У Комітеті виборців України (КВУ) закликали Верховну Раду ретельно опрацювати введення пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Читайте також"Немає конструктиву з ВР": у Зеленського пояснили, чому "не варто очікувати" на нового генпрокурора у найближчі дні

"Не можна гратися з відкритими списками. Кодекс вимагає серйозної роботи", – заявив у глава КВУ Олексій Кошель, передає «Обозреватель».

Відео дня

За його оцінками, розгляд нового виборчого кодексу може тривати 2-3 тижні пленарних засідань, тобто приблизно 1,5 місяці парламентської роботи.

"Модель з відкритими списками — надзвичайно складна виборча модель. Говорити про її запровадження за кілька днів до старту перевиборів — це безвідповідальна політична заява. Навіть до чергових виборів 27 жовтня запровадити відкриті списки було б малореально", — наголосив Кошель.

При цьому він закликав поточне скликання Верховної Ради ухвалити законопроект "на майбутнє".

"Якщо парламент візьме на себе ініціативу і до кінця своєї каденції розгляне і ухвалить у другому читанні кодекс із відкритими списками — це буде невеликою перемогою для всіх політичних партій. Напередодні голосування 21 липня вони покажуть своїм виборцям, що здатні виконувати обіцянки і думати не тільки про власні рейтинги, а й про парламенти наступних скликань", — пояснив глава КВУ.

Також Кошель прокоментував провал у Раді президентського законопроекту про зниження прохідного бар'єру зі збереженням закритих списків.

На його думку, депутати об'єдналися, щоб не допустити монополізму Володимира Зеленського та його політсили.

"Вчора вранці для багатьох депутатів був такий "холодний душ", коли вони побачили останні результати соцопитувань і зрозуміли, що система із закритими списками і зниженням виборчого бар'єру була надзвичайно вигідна для "Слуги народу", яка могла навіть сформувати одноосібну більшість у парламенті", — зазначив глава Комітету виборців.

Втім, додав він, розроблений Адміністрацією президента документ був недостатньо якісний: "Це були технічні правки до чинного закону. А варто було б розглядати і низку інших важливих для виборів питань".