Голосування на спецдільниці тривало 30 хвилин / фото: uac.gov.ua

На виборчій спеціалізованій дільниці на станції "Академік Вернадський" закінчилося голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру.

Читайте такожЯк голосували лідери партій, що претендують на проходження до Ради (фоторепортаж, відео)

Відео дня

У голосуванні взяли участь 12 учасників української антарктичної експедиції. Голосування розпочалося о 8:00 за місцевим часом (о 14:00 за київським) і тривало 30 хвилин.

Полярники голосували лише за загальнонаціональними списками партій, оскільки спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного із мажоритарних округів.

Антарктична станція "Академік Вернадський", розташована за 15 тис. км від Києва, є найвіддаленішою виборчою дільницею України, тому виборча процедура тут має свої особливості. Зокрема, полярники використовують не "живі" бюлетені, а їхні роздруковані сканкопії, які напередодні надсилає ЦВК. 

У день виборів в одному з приміщень станції встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Потім у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, а сканкопію протоколу результатів голосування відразу через інтернет відправляють до Києва.

Після голосування та підрахунку голосів оригінали документів перекладають у конверти та опечатують їх. При нагоді ці документи буде передано до Центрвиборчкому - залежно від льодової обстановки протокол дільничної комісії з «мокрою» печаткою та самі бюлетені можуть потрапити до Києва і через місяць, а, буває, що й через рік.

Як повідомляв УНІАН, українці на виборчій дільниці в Австралії першими завершили голосування на позачергових виборах Верховної Ради України.