ЦВК звернулася до влади щодо місцевих виборів / фото УНІАН

Центральна виборча комісія звернулася до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо створення належних умов для безпечної організації та проведення голосування на місцевих виборах в умовах епідемії коронавірусу.

Як повідомляє Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії, таке рішення було ухвалене сьогодні на засіданні ЦВК.

Центрвиборчком закликав Кабінет міністрів, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів, Міністерство освіти та науки, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, інші органи невідкладно вирішити питання щодо створення належних умов для здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів 25 жовтня.

Відео дня

На думку членів Комісії, є низка проблемних питань, вирішення яких вкрай важливе для мінімізації ризиків, пов’язаних із поширенням COVID-19, під час місцевих виборів.

ЦВК звернула увагу, що незабезпечення здійснення відповідних протиепідемічних заходів створить загрози для реалізації гарантованого Конституцією права громадян України брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Читайте такожУ ЦВК розказали, як правильно заповнити бюлетень на місцевих виборах (відео)

Закон про вибори

29 вересня Верховна Рада відмовилася розглядати законопроект (№4117) про внесення змін до Виборчого кодексу щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину. Документ відправили на доопрацювання.

Законопроектом передбачено встановлення низки обмежень, серед яких - заборона на перебування на виборчих дільницях без респіраторів або захисних масок; термометрія членів виборчих комісій; процедура заміни членів виборчих комісій, які захворіли або пішли на самоізоляцію тощо.

Читайте такожМісцеві вибори: у ЦВК роз'яснили, як охоронятимуться приміщення виборчкомів

Місцеві вибори в Україні: коли і як відбудуться

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів, по 24 вересня було заплановане подання документів до відповідних тервиборчкомів для реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посади сільського, селищного та міського голови.
  • Відмовитися від балотування кандидат чи партія, яка його висунула, можуть до 5 жовтня.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія чи кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 24 жовтня.
  • Тервиборчкоми мають утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми мають по 6 листопада.