Явка на місцевих виборах виявилася "провальною" / фото REUTERS

На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, цього року на місцевих виборах була настільки конкурентна кампанія, що явка повинна була бути найвищою в порівнянні з усіма минулими місцевими виборами. Наприклад, у 2015 році вона склала 47%, а в цьому - ледве дотягує до 37%.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Ціна перемоги: чим відзначилися місцеві вибори в Україні".

Читайте такожПолітологи пояснили причини підтримки виборцями чинних мерівЗа його словами, однією з причин стало те, що українці могли розчаруватися в політичних партіях.

Відео дня

"По-перше, всі бачать, як в рамках реформи децентралізації зростають бюджети громад, йде активна боротьба, і кожна партія намагається залучити свого виборця. Тобто, навіть попри умови пандемії, ми повинні були отримати досить високу явку. А насправді вона виявилася провальною", - розповів Кошель.

В той самий час за даними групи "Рейтинг", найпоширеніші причини, за якими люди не пішли на вибори — за станом здоров'я (20%) і проживання не за місцем реєстрації (19%).

"Я б сюди також додав відповідь" через епідемію коронавірусу "(10%). Насправді, це одна і та ж відповідь: люди боялися коронавірусу, боялися зараження. Це можна вважати основним мотивом у людей, які не прийшли на дільниці", - зазначив директор "Рейтингу" Олексій Антипович.

Аналітик громадської мережі ОПОРА Олександр Клюжев вважає, що ця явка була достатньою для легітимності новообраних органів місцевого самоврядування.

Що відомо про вибори 

  • Станом на 12:00 27 жовтня майже 26,7 тисячі дільничних виборчих комісій (понад 91% від загальної кількості), завершили підрахунок голосів виборців.
  • В Україні в день місцевих виборів 25 жовтня з виборчих дільниць госпіталізували 50 осіб, одна померла.
  • За словами заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, вибори пройшли з дотриманням протиепідемічних норм, прописаних в постанові Кабміну — без грубих порушень.