Київ. 13 грудня. УНІАН. Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО наголошує на важливості значного збільшення обсягів фінансових ресурсів, які виділяються Євросоюзом на потреби «Східного партнерства».

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, про це він сказав сьогодні у Брюсселі під час зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС та держав-партнерів ініціативи «Східне партнерство».

За словами К.ГРИЩЕНКА, це необхідно для того, аби ця Ініціатива перетворилася на дієвий інструмент підтримки внутрішніх реформ у країнах-партнерах, у тому числі в Україні.

Відео дня

Він також відзначив необхідність подальшого амбітного розвитку «Східного партнерства», який би підвищив привабливість Ініціативи для усіх країн-партнерів.

Оцінюючи прогрес, досягнутий у реалізації «Східного партнерства», учасники дискусії відзначили провідну роль, яку успішно відіграє Україна у цьому процесі. Зокрема, в контексті переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію, просування у напрямку безвізового режиму та поглиблення енергетичної інтеграції з ЄС.

За даними МЗС, цей форум проводився в рамках регулярного політичного діалогу, передбаченого спільною заявою Празького саміту «Східного партнерства» від 7 травня 2009 р., і був присвячений аналізу стану справ у реалізації Ініціативи, а також підготовці до наступного саміту «Східного партнерства», що відбудеться в Будапешті у травні 2011 р.

Головувала на засіданні Високий представник ЄС у закордонних справах та безпековій політиці Кетрін ЕШТОН.

Довідка УНІАН. ”Східне партнерство” – ініціатива ЄС, спрямована на посилення відносин з шістьма східноєвропейськими країнами: Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Молдовою і Україною.

На реалізацію цієї програми виділено 600 млн. євро.

До 2014 року 350 млн. євро планується витратити на багатосторонні проекти, 175 млн. євро - на реформи у цих країнах, і 75 млн. євро - на проекти регіонального розвитку.