Брюссель. 7 червня. УНІАН. Комітет міністрів Ради Європи на своєму засіданні 4-6 червня в Страсбурзі розглянув виконання Києвом рішення Європейського суду з прав людини у справі “Волков проти України”, і запропонував Києву якомога швидше надати план дій з реформування судової дисципліни, а також щодо інституційних реформ в судовій системі владі.
Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення оприлюднено на сайті Ради Європи.
Комітет міністрів нагадав, що Європейський суд з прав людини у своєму рішенні дійшов висновку щодо наявності системних проблем в українській судовій системі, в тому числі проблем інституційного характеру, які потребують законодавчих змін.
Як повідомляв УНІАН, 9 січня цього року ЄСПЛ зобов’язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України.
Своїм рішенням Євросуд визнав чотири порушення статті 6 Конвенції з прав людини (право на чесне провадження), а також порушення статті 8 (право на повагу до приватного та родинного життя).
Крім того, Європейський суд з праву людини вирішив, що Україна має сплатити О.Волкову 6 тис. євро компенсації моральних збитків та 12 тис. євро – компенсації видатків.
О.Волков був суддею Верховного суду України з червня 2003 року, а з березня 2007 року – очолював Військову палату Верховного суду. У грудні 2007 року він був обраний на посаду члена Вищої Ради Юстиції, однак так і не почав на ній працювати через відмову голови парламентського комітету з питань судочинства надати йому можливість прийняти присягу.
У грудні 2008 та березні 2009 року два члени Вищої Ради Юстиції дійшли висновку, що О.Волков переглядав рішення судді, який був братом його дружини, із значними процедурними порушеннями. 17 червня 2010 року Верховна Рада України на підставі подання Вищої Ради Юстиції та рекомендацій Комітету з питань судочинства схвалила рішення про звільнення О.Волкова з посади судді Верховного суду України за порушення присяги.
У своєму рішенні Євросуд з прав людини встановив порушення статті 6 Конвенції з прав людини принципів незалежного та неупередженого трибуналу в тому числі, під час перегляду рішень О.Волкова представниками Вищої Ради Юстиції, а також порушення статті 6 Конвенції у зв’язку з тим, що частина депутатів парламенту України голосувала за інших, відсутніх на момент голосування у залі парламенту.
Суд також зазначив, що справа О.Волкова висвітлила системні проблеми у функціонуванні української судової системи, зокрема, щодо розподілу повноважень, і порекомендував Україні негайно змінити законодавчу базу.