Ілюстрація REUTERS

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун розкритикувала один з поширених лайфхаків, аби вберегтися від похмілля та швидкого сп'яніння в святковий період — з'їсти жменю активованого вугілля перед тим, як пити, або вже після вживання алкоголю.

Ідея, що вугілля може зв'язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров, може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів щодо такого ефекту не існує, писала Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСупрун радить українцям замінити традиційний новорічний гарнір

Відео дня

"Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістери) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля концентрація алкоголю в крові залишилась така сама, як і без нього. Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Це, за її словами, відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно.

Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю, каже Супрун:

1. Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.

2. Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова.

3. Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь у поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп'яніти. Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.

Раніше Супрун розкритикувала новорічне меню українців та застерегла від вживання майонезу.