Дієтолог нагадала, що алкоголь теж калорійний / фото УНІАН

Дієтолог Світлана Фус радить дотримуватися кількох простих правил харчування на новорічні свята.

Так, за її словами, можна і фігуру вберегти, й здоров'я не підірвати, передає ТСН.

1. Не голодуйте перед тим, як сядете за святковий стіл. Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не доведеться накидатися на все і з'їдати одразу багато.

Відео дня

2. Якщо передбачається довге святкування і їжі буде багато — робіть перерви, вставайте з-за столу між прийомами їжі. 

3. Робіть вибір, що їсти. Наприклад, складаючи свою порцію їжі до однієї частини будь-якої м'ясної або рибної страви — беріть дві частини овочів. Намагайтеся вибирати нежирні сорти м'яса, вони дають ситість, довго перетравлюються, забезпечують організм білком. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе відразу порції страв, якими наповните свою тарілку і хочете з'їсти. 

4. Приділяйте більше уваги не кількості страв, а їхній якості. Нехай "тазик" олів'є і оселедець під шубою замінять, наприклад, салат з креветками і запечена у фользі риба.

5. У перервах між прийомами їжі вживайте воду, бо зазвичай разом із святковою їжею надходить багато солі та жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу. Бажано не вживати солодких напоїв, вони будуть тільки посилювати спрагу. Пийте звичайну воду.

Читайте такожСупрун розкритикувала новорічне меню українців

6. Будьте обережні з алкоголем. Він практично завжди буває на свята. Спиртні напої розгальмовують центр голоду і самі собою калорійні, особливо міцні й солодкі. Перевагу віддавайте сухому вину, яке не має багато калорій, та сприятиме кращому травленню їжі.

7. З приводу солодких десертів — їх краще залишити на наступний день, на сніданок. Десерт зранку завдасть менше клопоту вашій фігурі.

8. За один день жир не перетворюється в кілограми. Дійсно, після декількох застіль вага нерідко збільшується на 2-3 кг. Але не поспішайте впадати у відчай — це не 2-3 кг жиру. Найчастіша причина швидкого підвищення ваги — затримка рідини. Вона затримується в організмі, тому що солоного і солодкого було з'їдено більше ніж завжди.

9. Подбайте також про рух. Особливо, якщо свята мають тривалі вихідні, з’являється привід встати з дивана і вирушити на прогулянку. Віддайте перевагу прогулянці або активному відпочинку ніж "застрягнути" вдома перед телевізором.