Супрун розповіла про сечокам'яну хворобу / фото facebook.com/ulanasuprun

На сечокам’яну хворобу хворіє близько 12% населення світу. Високі ризики потрапити в число цих людей мають ті, хто не піклується про здоров’я своїх нирок.

Кальцій та оксалати (щавлева кислота) чи фосфати, або сечова кислота можуть кристалізуватись в нирках, якщо їхня концентрація в крові велика. З часом ці кристали збільшуються та буквально формують “камені”, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Якщо вони невеликого розміру — камені можуть пройти й самостійно, не викликають симптомів та не потребують спеціального лікування. Проблеми виникають, коли камені збільшуються в розмірі та блокують потік сечі. Вони можуть потрапити в будь-яку точку сечової системи — нирки, сечоводи (вузькі трубки, що з'єднують кожну нирку з сечовим міхуром), сечовий міхур або уретру.

Відео дня

На додаток до болю і проблем із сечовипусканням, ниркові камені також можуть викликати кровотечу та пошкодження нирок, підвищують ризик інфекції сечовивідних шляхів і навіть пов'язані з серцево-судинними хворобами. 

"Симптоми зазвичай виникають, якщо камінь застряє у нирці, починає рухатися вниз по сечоводу або викликає інфекцію. Увесь цей процес найчастіше супроводжується сильним болем", - пояснила Супрун.

Читайте такожЗ 2019 року українці зможуть безкоштовно здати аналізи, зробити рентген й УЗД (відео)

Симптоми, які виникають:

▪ гострий біль в попереку, який може відчуватися і в паху;

▪ зміни кольору сечі або кров у сечі ;

▪ бажання сечовипускання виникає частіше, ніж зазвичай;

▪ незначна кількість сечі під час сечовипускання;

▪ нудота та блювання з підвищенням температури.

"Якщо ви маєте схожі симптоми — не відкладайте візит до лікаря та не займайтеся самолікуванням. Адже самолікування не той шлях, який допоможе вам швидше одужати", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Вона додала, що залежно від ситуації лікар може порадити приймати знеболювальне та пити більше рідини. В інших випадках — до прикладу, якщо камені застрягають в сечових шляхах, може знадобитися операція.

Ризики мати камені в нирках підвищуються, якщо ви:

🔹Маєте сімейну чи особисту історію сечокам’яної хвороби — камені були у близького родича з вашої сім’ї або ви також мали цю проблему.

🔹П’єте мало води. Ризик утворення каменів в нирках майже вдвічі вищий серед людей, які не вживають достатньої кількості води на добу. Їх нирки постійно відкачують воду назад в кров, і виводять дуже концентровану сечу.

🔹Погано харчуєтесь. Зокрема споживаєте занадто багато білка тваринного походження, солі та цукру.

🔹Маєте хвороби органів травлення чи операції, пов’язані з ними. Вони можуть викликати зміни в процесі травлення, які впливають на абсорбцію кальцію і води. Це в свою чергу підвищує рівень речовин, що утворюють камені.

🔹Курите. Сигарети є однією із причин зменшення кровотоку в усьому тілі, в тому числі і в нирках. Що менше крові надходить до нирок, то вони гірше працюють.

🔹Ризики зростають, якщо ви хворієте на діабет 2 типу, маєте хронічну діарею чи надмірну вагу. 

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла про важливість регулярного і своєчасного споживання води.