Важливо взяти собі за звичку завжди мати з собою пляшку з питною водою / фото УНІАН

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіли про важливість регулярного і своєчасного споживання води.

За її словами, лише кілька ковтків води можуть врятувати від зневоднення. "Воно спричиняє поганий настрій, зниження уваги й пам’яті та підвищує ризики закрепу. Тому напоготові завжди слід мати питну воду", - йдеться у повідомленні на сторінці в Facebook.

Сухість у роті та невелике запаморочення можуть сигналізувати про спрагу, а тому пити треба стільки, скільки хочеться. "До речі, одна з таких норм про 8 склянок води, які ми маємо пити - міф", - додала Супрун.

Відео дня

Читайте такожСупрун попередила українців про небезпеки “марафонів схуднення”

Також Супрун наголосила, що чай чи кава не можуть замінити вживання води. "Багато людей помилково вважають, що чай чи кава замінюють воду. Але це зовсім не так. По-перше, саме вода, а не чай чи кава, переносить поживні речовини, виводить із тіла продукти обміну і змащує суглоби. По-друге, часто каву і чай хочеться підсолодити цукром чи смаколиками. А це - зайві калорії і додані цукри, що для нас шкідливі", - пише "руйнівниця міфів". 

Запивати водою треба й алкогольні напої. "Алкоголь викликає втрату води нирками, тому наступного дня після вживання алкоголю людину може “сушити”. Щоби уникнути дегідратації - алкоголь слід запивати водою. Або ж намагатись відмовитись від алкоголю взагалі, бо його безпечної дози не існує", - написала очільниця МОЗу.

Запивати водою слід і ліки - повна склянка покращить їх засвоєння.

А от чого робити не варто - пити воду з чужої пляшки, особливо якщо це незнайома людина. Зі слиною передаються бактерії, що викликають біль в горлі, віруси грипу, свинки, застуди та інших хвороб.

"Мати свою пляшку та заповнювати її водою не лише здорово, але й корисно довкілля. Лише уявіть: близько мільйона пластикових пляшок продають у світі щохвилини. Якщо ви уже купили воду в пластику, то намагайтесь здавати пляшку та кришечку на реутилізацію", - додала Супрун.

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун вже розповідала про необхідність дбати про власний водний баланс та оптимальну вологість у приміщенні. Достатня кількість води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму.