Супрун розкритикувала Радуцького за заяву про "расовість" хвороб" / фото колаж УНІАН

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відреагувала на нещодавнє інтерв'ю радника президента Володимира Зеленського Михайла Радуцького, якого називають кандидатом на посаду очільника МОЗ.

У інтерв'ю виданню "Ваше здоров'я" Радуцький зазначив, що міжнародні клінічні протоколи необхідно адаптовувати до українських реалій, зокрема і "расових особливостей".

Читайте такожСупрун заявила, що готова працювати з командою Зеленського (відео)

"На мою думку, міжнародний клінічний протокол — щось на зразок євроремонту: дуже привабливе й модне, але загальне й таке, що зробити можна на найвищому рівні, а можна й абияк, залежно від статків. Однак лікування пацієнтів — не ремонт. Протоколи інших країн можна брати за основу, але їх обов’язково потрібно адаптувати. Адже, скажімо, генетичні відмінності в перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас визначають й особливості їх лікування. Тому протоколи мають бути тільки національними, написаними українською мовою, затвердженими МОЗ і Мінюстом, адаптованими", - заявив Радуцький.

 У свою чергу, Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook заявила, що перебіг та лікування хвороб не залежить від національних особливостей.

"Не буває жодних “імунних потреб нації”, а хвороби не знають національних чи територіальних кордонів. Тому жителі будь-якої країни світу можуть заразитися тим самим вірусом кору, поліомієліту або збудником дифтерії. Анатомія для українців, американців чи поляків — однакова. Процес перебігу тих чи інших захворювань теж однаковий", - підкреслила Супрун.

Як повідомляв УНІАН, у партії "Слуга народу" заявили, що засновник мережі приватних клінік "Борис" Михайло Радуцький може очолити Міністерство охорони здоров'я, серед претендентів на пост міністра освіти і науки - експерт Сергій Бабак.