Дівчинка потрапила до реанімації через іграшку "слайм" / фото: УНІАН

У Києві 4-річна дівчинка зазнала хімічного і токсичного опіку легень однією з найпопулярніших нині дитячих іграшок - слаймом.

Дитина вдихнула шматочок слизу і на два тижні опинилася у реанімації. Дівчинка нещодавно пережила тяжке ураження легень - у неї був хімічний і токсичний опік, йдеться у сюжеті ТСН.

Яся почала кашляти, а коли лягала, то бухикання посилювалося. Мама відвезла її на консультацію в "Охматдит", де жінці повідомили, що в бронхах у дівчинки знайшли схожу на клей речовину.

У родині припускають, що причина - слайм. Це желеподібна субстанція з приємним запахом і привабливим кольором. Шматочок слизу, швидше за все, Яся запхала в ніс і тоді вдихнула. "Виявили велику кількість сторонніх тіл в бронхах обох легень. Врешті виявилося, що це слайм", - каже хірург дитячої лікарні "Охматдит" Ванда Милінецька.

Під загальним наркозом бронхи дівчинки чистили тричі. Частини хімічного слизу відшкрябували від бронхів. Яся два тижні провела в реанімації. Дівчинку вводили в медикаментозний сон, а за неї дихали штучні легені. Нині дитина тільки починає відновлюватися.

Читайте такожДоктор Комаровський розповів, як правильно прати дитячі речі

Слайми - одна з найпопулярніших дитячих іграшок. Їх можна побачити в школах, садках, дитячих майданчиках.

Одним з інгредієнтів слайма є тетраборат натрію, або борна кислота. Речовину можна вільно купити в аптеці.

Вчитель хімії Олексій Головань каже, що тетраборат зовсім не підходить для дитячих ігор. "Борна кислота або тетраборат за чотирьохбальною шкалою має токсичність "двійку" - це означає, що вона за тривалого контакту зі шкірою може викликати алергічні реакції. Якщо її спробувати на смак, може викликати і запаморочення", - пояснив Олексій Головань.

Слайм нині переживає нову хвилю популярності, але гумка для дитячих рук відома з 76 року минулого століття. Коли слайми досліджували в Америці і Британії, то в деяких іграшках фіксували перевищення допустимої концентрації бору в чотири рази.

Олексій Головань відтворює рецепт слайму для ТСН, однак незахищеними руками субстанцію не бере і дітям не рекомендує. Показує, як клей ПВА за допомогою борної кислоти перетворюється на суцільний згусток. Такий згусток залишився і середині Ясі і, по суті, зацементував частину легень.

Виробники не зупиняються, а тому вже з'явилися слайми з трубочками, аби надувати бульбашки. Тут шанс вдихнути шматок слизу збільшується в рази.

Для постраждалої дівчинки контакт з іграшкою може мати наслідки на все життя. Через те, що лікарі вперше стикаються з хімічним опіком легень через слайм, то дати подальші прогнози здоров'ю Ясі вони просто не можуть.

Як повідомляв УНІАН, раніше Уляна Супрун розповіла, що найчастіше ковтають діти, чому це небезпечно, як запобігти таким ситуаціям та в яких випадках слід терміново звертатися до лікаря.