joinfo.ua

Україна суттєво відстає від сусідніх держав за показниками очікуваної тривалості життя. Як повідомили УНІАН у МОЗ, для Європейського регіону цей показник становить 77.51, для країн ЄС – 80.87, зокрема, для Польщі – 77.89, Литви – 74.79, Словаччини – 77.07. В Україні цей показник – 71.44.

Читайте такожНавіть одна безсонна ніч може нашкодити серцю - лікарі

У відомстві поінформували, що Україна має найвищі у Європі рівні смертності від серцево-судинних захворювань та мультирезистентного туберкульозу. На долю України припадає 25% смертей від СНІДу в країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Відео дня

Неінфекційні захворювання (діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання) зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей в Україні.

Основними передумовами високого рівня захворюваності є такі фактори ризику, як тютюнопаління, зайва вага, брак фізичного навантаження та надмірне вживання алкоголю. Без негайних дій Україна може втратити наступне покоління через високі рівні смертності від хронічних неінфекційних захворювань.

Читайте такожВООЗ назвала чотири хвороби від яких найчастіше помирають люди

У МОЗ також нагадали, що Кабмін дав старт створенню системи громадського здоров’я в Україні, ухваливши Концепцію громадського здоров'я. У ній закладені засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я і попередження захворювань.