УНІАН

Верховна Рада України відхилила закон "Про внесення змін до статті 11 закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов'язковому порядку) (№2210а).

Як передає кореспондент УНІАН, закон був ухвалений 18 жовтня 2016 року. 17 листопада його було повернуто до парламенту з вето президента для скасування.

Читайте такожУ МОЗ пояснили нові вимоги до вступу на інтернатуру

Відео дня

На голосування було винесено пропозицію відхилити закон відповідно до позиції президента. За таке рішення проголосували 102 народних депутата із 315, зареєстрованих у сесійній залі.

Опісля на голосування була поставлена пропозиція подолати вето президента, для чого необхідно мінімум 300 голосів депутатів. Цього вони також не змогли зробити: "за" проголосували лише 85 депутатів із зареєстрованих 311.

Так, закон було відхилено. Голова ВР зазначив, що це відкриває шлях для підготовки нового законопроекту з даного питання.

У своїх пропозиціях президент зауважує, що цим законом передбачається встановити, що військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов'язковому порядку проходять громадяни України, які здобувають освітній ступінь вищої освітиу вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах України, придатні до військової служби за станом здоров'я та морально-діловими якостями.

Водночас, йдеться у зауваженнях, за інформацією Кабінету міністрів України, реалізація закону потребуватиме додаткових видатків Державного бюджету Міністерству оборони для утворення (розширення) та забезпечення діяльності кафедр військової підготовки офіцерів запасу медичної служби у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах.

Так, за розрахунками МОУ, додаткові видатки становитимуть у 2017 році – близько 140 млн грн, у 2018 році – близько 280 млн грн, у 2019 та наступних роках – 420 млн грн (без урахування інфляції).

"Відповідні кошти у законі України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" та у проекті закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" для Міністерства оборони України не передбачені", - наголошує президент.

Також зазначається, що у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах навчається близько 65 тис. студентів. Щороку випуск лікарів становить 12 тис. осіб, тоді як у медичних підрозділах (закладах) МОУ та Збройних силах України існує близько 2800 посад військових лікарів (провізорів), а наявний мобілізаційний ресурс офіцерів запасу медичних спеціальностей становить близько 60 тис. осіб.

Читайте такожЗа час АТО загинули 38 медиків, понад 200 поранено - Міноборони

Таким чином, наголошує президент, запровадження запропонованої законопроектом новели призведе до випуску офіцерів запасу медичних спеціальностей із перевищенням існуючої потреби у комплектуванні первинних посад медичного складу майже у 20 разів.

"Ураховуючи зазначене, військову підготовку студентів за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби доцільно здійснювати в межах обсягів державного замовлення на підготовку відповідних фахівців", - йдеться у пропозиціях президента.