Сир і м`ясо допомагають інфекціям зламати захисну систему організму людини. До такого висновку дійшли ірландські мікробіологи. Вони впевнені, що збудники деяких кишкових інфекцій, що викликають симптоми гострого отруєння, навчилися проникати в організм, використовуючи як "прикриття" речовини, які містять м`ясо та сири.

Головна перешкода на шляху хвороботворних бактерій - кислотне середовище в шлунку, яке вбиває переважна кількість бактерій. Проте вчені довели, що є ряд ситуацій, що дозволяють бактеріям врятуватися в таких агресивних умовах.

Група мікробіологів під керівництвом Коліна Хілла з університетського коледжу Корка представила результати дослідження. Зокрема, лістерії (один з видів небезпечних бактерій) можуть скористатися речовинами, що входять до складу деяких продуктів (наприклад, у глутамат, що нейтралізує шлунковий сік і міститься у значних кількостях у м`ясі і м`яких сирах).

Відео дня

Люди, які споживають багаті на глутамат продукти, мають набагато більше шансів захворіти. Однак і ті, чий раціон містить мало глутамату, теж можуть піддаватися ризику.

"Якщо людина з`їсть заражену їжу, що містить мало глутамату, а потім зап`є її томатним соком, в якому концентрація глутамату висока, то ризик розвитку хвороби зростає", - пояснює Хілл.

Якщо продукти, заражені лістерією, довгий час зберігаються в кислому середовищі, то це може надалі полегшити процес інфікування людей.

www.rian.ru