Через величезний обсяг навчального матеріалу багато старшокласників та студентів вищих навчальних закладів мають звичку засиджуватися за навчанням допізна. Проте вчені вважають, що це не тільки шкідливо для здоров`я, але і не дає результату.

Так званих "сов", людей, які звикли не лягати спати до півночі, а то й довше стає все більше. Незалежно від країни проживання багато учнів старших класів середньої школи і студенти починають готуватися до занять наступного дня після 21:00 і лягають спати далеко за північ.
 
Як стверджують американські дослідники з університету штату Каліфорнія в місті Берклі (University of California at Berkeley), подібна практика найчастіше призводить до протилежних результатів у навчанні - зниження академічної успішності. А ще зумовлює порушення в емоційній сфері учнів - не кажучи вже про те, що хронічне недосипання різко підвищує ризик розвитку ожиріння і діабету .
Крім того , серед любителів засиджуватися ночами набагато частіше зустрічалися порушення в емоційній сфері, і такі випускники гірше адаптувалися до впливу стресу.
"Батькам дітей-сов слід усвідомити ступінь тієї шкоди, якої завдають самі собі їх діти через ненормальний розпорядок дня, і вживати енергійних заходів для виправлення ситуації", - зазначає один із співавторів цього дослідження професор Лорен Азарнов.