В Охматдиті провели трансплантація кісткового мозку/ фото УНІАН

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні Охматдит провели другу нерідну трансплантацію кісткового мозку.

Читайте такожВ Інституті раку після реконструкції лабораторії можна буде робити операції з пересадки кісткового мозку - МОЗ

Як повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко під час брифінгу, всі витрати лікарні вперше оплатив МОЗ за кошти держбюджету.

Лікарі провели операцію попереднього тижня. 

"На наступному тижні в Охматдиті плануються дві трансплантації – аутологічна і від родинного донора. В кінці місяця планується третя неспоріднена трансплантація, кістковий мозок буде поставлений з-за кордону", – повідомив Іващенко.

Наголошується, що МОЗ розробило проект розпорядження Кабміну про створення українського центру трансплант-координації.

Трансплантація в Україні: що відомо

  • Раніше в Україні створили спеціальний підрозділ, який займається виключно питаннями трансплантації. Втім, поки що Україна стикається з низкою проблем у цій галузі, зокрема: нерозвиненість донорського етапу, необхідність розвитку системи центрів трансплант-координації, відсутність відповідного обладнання в лікарнях та підготовка хірургів.
  • Степанов повідомляв, що для МОЗ питання трансплантації є одним із пріоритетних напрямів розвитку охорони здоров’я.
  • Троє людей у Львівській лікарні швидкої допомоги отримали другий шанс на життя. Усім їм пересадили органи від померлого донора. Один з реципієнтів, 45-річний львів'янин, став першим в Україні пацієнтом, якому провели трансплантацію підшлункової залози. Також йому пересадили нирку. На жаль, 17 серпня лікарі повідомили про його смерть.