Жінка, яка заразилася малярією, була в Нігерії / фото ua.depositphotos.com

У Харкові зафіксували завезений випадок тропічної малярії. Інфекція виявлена у 42-річної місцевої мешканки, яка повернулася з Нігерії 16 серпня.

Про це йдеться на сайті Харківського обласного лабораторного центру. "Під час перебування у вищезгаданій країні малярією не хворіла, але відзначала укуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду і під час перебування не проводила", - йдеться в повідомленні.

Під час епідеміологічного обстеження встановлено, що 20 серпня у жінки з'явилися клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури. Однак за допомогою вона звернулася лише 24 серпня. Жінку госпіталізували, під час обстеження у неї був виявлений збудник тропічної малярії.

Читайте такожЧерез погоду Україні загрожує спалах епідемії маляріїФахівці Харківської міської філії лабораторного центру провели епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів за місцем проживання пацієнтки.

Що таке малярія

Малярія - інфекційна хвороба, яка найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом і протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів і систем організму.

Перед відвідуванням країн з тропічним і субтропічним кліматом, де поширена малярія, необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеня поширеності малярії в кожній конкретній місцевості. Профілактичних щеплень проти малярії не існує.