У Києві вперше трансплантували нирку від посмертного донора / фото facebook.com/povoroznyk.m

У Київському центрі нефрології провели унікальну операцію з трансплантації органів. Лікарі вперше пересадили нирку посмертно для 40-річного чоловіка, нирки якого перестали функціонувати ще в 2016 році.

Про це в Facebook повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник. 

Читайте такожМаксим Степанов: МОЗ запозичує досвід провідних країн у галузі трансплантології

Відео дня

Повідомляється, що операцію провели лікарі Київського центру нефрології та діалізу, а новий орган отримав 40-річний киянин, який перебував на гемодіаліз останні 5 років.

За словами Поворозника, два місяці тому пацієнт записався на "очікування" нового органу. Донором нирки для нього став 57-річний чоловік, якого госпіталізували до Київської обласної лікарні з діагнозом гострого геморагічного інсульту.

На жаль, його не вдалося врятувати, а консиліум лікарів діагностував у пацієнта відмирання мозку. Дружина померлого дала згоду на донорство органу. Операція відбулася ввечері 6 травня і тривала три години. Донорська нирка запрацювала відразу ж на операційному столі. 

Поворозник зазначив, що після такої складної операції нелегко давати будь-які прогнози, оскільки пацієнта чекає довгий процес відновлення, проте вже сьогодні можна говорити про те, що його стан стабільний.

"Після такої складної операції важко давати прогнози, тому що на пацієнта ще чекає тривалий процес відновлення. Однак можна стверджувати - стан пацієнта стабільний", - зазначив Поворозник.

Київський центр нефрології та діалізу минулого року увійшов до пілотного проекту МОЗ з трансплантації, передає офіційний портал Києва.

Перша така операція пройшла на початку квітня. На сьогодні трансплантовано вже три нирки від спорідненого донора і одну від посмертного.

Трансплантація в Україні: що відомо