Лікар розказала, чи варто українцям боятися віспи мавп / фото ua.depositphotos.com

Не встиг світ відійти від пандемії коронавірусу, як людство спіткала нова недуга - мавпяча віспа. Цей вірус щодня фіксують у багатьох країнах світу, зокрема, уже є випадки зараження і в Європі.

Українська лікарка Дар'я Сімчук на своїй сторінці в Instagram відповіла на найпоширеніші питання щодо захворювання.

"Ковід, війна, ядерні погрози… чого нам ще не вистачало в житті для повного щастя? Мавпячої віспи! Інтернет кишить заголовками про неї, і от ми всі вже в журбинці. Давайте розбиратись, чи такий страшний той чорт, як його малюють", - закликала медик.

Відео дня
  • Знову новий вірус?

Ні! Віспа мавп відома з 1958 року, був спалах серед лабораторних мавп. Ця зараза належить до роду Orthopoxvirus родини Poxviridae, і є родичем натуральної віспи (яку винищили щепленнями), та вірусу коров'ячої віспи.

Перший випадок віспи мавп у людини виявили в 1970 р. в Демократичній Республіці Конго. Потім іноді виявляли у кількох інших центрально- та західноафриканських країнах.

  • А зараз що?

Зараз з’явились повідомлення про болячку із інших країн, в яких раніше мавпячої віспи не було, зокрема в Європі та Північній Америці.

  • Звідки воно береться?

Резервуаром вірусу підозрюють африканських гризунів, ну і заражених приматів. Передача вірусу відбувається від тварини до людини, від людини до людини, від матері до дитини під час вагітності і пологів, або від заражених матеріалів.

За словами Сімчук, вірус проникає в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або слизові оболонки (очі, ніс, рот, статеві органи). Від тварини до людини через укуси або подряпини, приготування м’яса, прямий або не прямий контакт з зараженими рідинами організму, наприклад, через брудну підстилку.

Від людини до людини передача відбувається через великі дихальні краплі або контактно. Краплини такого розміру не поширюються далеко, тому потрібен тривалий тісний контакт обличчям до обличчя (це вам не ковід від якого дроплетси розлітаються до 10 метрів). Контактний шлях включає прямий або непрямий контакт з рідинами організму або зараженим матеріалом, наприклад, через забруднений одяг або білизну.

"Що цікаво про сьогоднішні випадки інфікувань: вони ідентифіковані серед чоловіків гомо- або бісексуалів. Проте, СDC закликає лікарів бути уважними до пацієнтів, при наявності у них висипних захворювань, незалежно від того, чи мали ці особи фактори ризику щодо віспи мавп в анамнезі, їх гендеру та сексуальної орієнтації", - зазначила лікарка.

  • Фактори ризику зараження
  1. Подорожі в країни Центральної або Західної Африки, частини Європи, або інші місця, де була виявлена віспа мавп, протягом місяця до появи симптомів. 
  2. Контакт з людиною з підтвердженою або підозрюваною віспою мавп.
  • Симптоми

Інкубаційний період становить 7-14 днів, але може бути від 5 - 21 днів.

Симптоми віспи мавп / фото instagram.com/dr.daria_simchuk/
  • Цей дощ надовго?

Зазвичай хвороба триває 2-4 тижні, минає самостійно без лікування. Смертність - 1 з 100 осіб (дані з Африки), що приблизно 1%, і це в основному стосується новонароджених та імунодефіцитних осіб. Той же ковід є смертельним у 0,2 - 8% випадків, залежно від віку та супутніх захворювань.

"Але не спішіть боятися, бо ковід в десятки разів заразніший", - наголошує лікарка.

  • Профілактика, ліки

На сьогодні від вірусу існує готова вакцина. Нею щеплювали окремих осіб із ризиком професійного впливу ортопоксвірусів. Це живі вакцини JYNNEOS та  ACAM2000, одобрені FDA. 

За словами лікарки, щеплення від натуральної віспи також має ефект (увага - НЕ від вітрянки!)

Заходи профілактики мавпячої віспи

  1. Уникайте контакту з інфікованими тваринами (включаючи тварин, які хворі або були знайдені мертвими в районах, де зустрічається віспа мавп).
  2. Уникайте контакту з будь-якими матеріалами, наприклад постіль, пелюшки, які контактували з хворою твариною або людиною.
  3. Дотримуйтесь належної гігієни рук після контакту з інфікованими тваринами або людьми.

"Наразі не існує доведеного безпечного лікування вірусу віспи мавп. Для боротьби із її спалахом у США будуть використовувати вакцину проти віспи, противірусні препарати  та імуноглобулін коров'ячої віспи (VIG). Не спішіть панікувати перед батька в пекло! Мийте руки, не контактуйте тісно та інтимно з ким попало і буде вам щастя", - запевнила Сімчук.

Вас також можуть зацікавити новини: