Екологи вважають, що правоохоронці хочуть “замовчати” справу про загибель на Миколаївщині дельфінів, оскільки тварини були розстріляні.

Про це заявив голова Чорноморської мережі екологічних неурядових організацій Олег ДЕРКАЧ, повідомили УНІАН в Національному екологічному центрі України.

„Знайшли дельфінів співробітники парку. Вони та перша опергрупа виявили, що в дельфінів стріляли. Тим не менш, друга група, що складалася з фахівця-іхтіопатолога та двох експертів з крупних морських ссавців, зробила висновок, що дельфіни загинули з іншої, незрозумілої причини. Це означає, що комусь вигідно приховати факт розстрілу дельфінів. Спостерігаємо тенденцію: рік тому розстріляли «червонокнижних» гаг, тепер дельфінів. Якщо додати до цього затягування зі створенням дирекції національного природного парку „Білобережжя Святослава”, то бачимо природознищувальне свавілля”, - заявив О.ДЕРКАЧ.

Відео дня

У свою чергу, заступник голови Національного екологічного центру України Олексій ВАСИЛЮК зауважив, що з радянських часів рибалки звикли сприймати дельфінів як “конкурентів” рибного промислу. «Ми впевнені, що дельфіни загинули від браконьєрської кулі, і цей факт для України, як сторони конвенції про охорону китоподібних, є ганьбою європейського масштабу», - наголосив О.ВАСИЛЮК.

Він додав, що акваторія навколо Кінбурнської коси, де знайшли дельфінів, входить до складу природно-заповідного фонду і тому риболовля тут заборонена.

Як повідомляв УНІАН, 9 липня на узбережжі Кінбурнської коси, в акваторії національного парку «Білобережжя Святослава», відпочивальники виявили 8 загиблих дельфінів. На тілі одного з них були помітні сліди від дробу. На думку фахівців, такого масового випадку одночасної загибелі дельфінів у цих місцях ніколи раніше не було.

Міністр екології і природних ресурсів України Микола ЗЛОЧЕВСЬКИЙ створив комісію зі з`ясування причин загибелі дельфінів.

15 липня заступник голови комісії, заступник начальника Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря Олексій КУЗЬМЕНКО повідомив, що дельфіни, знайдені мертвими на узбережжі Кінбурнської коси, загинули не від вогнепальних поранень.

За його словами, члени комісії знайшли і обстежили останки 5 загиблих дельфінів і 1 афаліни. У результаті обстеження в тілі одного з дельфінів були виявлені 5 дробин, які передали в Очаківський райвідділ міліції для експертизи.

«Місце знаходження дробин - нижня щелепа дельфіна - вказує на те, що стріляли вже в мертвого дельфіна», - зазначив А.КУЗЬМЕНКО.

За його словами, трупи дельфінів, що залишилися, не мають видимих ушкоджень, що дозволяє припустити, що загинули вони не від пострілів. Визначити ж точну причину загибелі тварин у даний час неможливо, оскільки трупи сильно розклалися.