Спеціальна урядова комісія з’ясує ситуацію навколо станції швидкої медичної допомоги у селі Уланів Вінницької області. Про це повідомив на прес-конференції в Києві прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Підставою відрядити комісію у вінницьке село став сюжет на одному з телеканалів, повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Сьогодні я прийняв рішення направити комісію Кабінету міністрів у село Уланів Вінницької області, щоб розібратися із ситуацією навколо цієї лікарнею: що саме там відбувається, чому», - заявив М.Азаров.

Відео дня

Він наголосив, що спеціалісти ретельно перевірять стан справ навколо медзакладу, вивчать, яким чином там організовано надання медичної допомоги населенню.

«Як можна залишити жителів села без швидкої допомоги? Я цього не допускаю. Ми запланували у поточному році дати країні тисячу сучасних машин швидкої допомоги. У минулому році дали теж майже тисячу. І в наступному році буде теж тисяча. Таких темпів модернізації не було ніколи. Ну, закуповували десь по 50-60 у рік», - заявив М.Азаров. Таким чином, підкреслив глава уряду, майже наполовину буде оновлено парк автомобілів «швидкої», який складається ще з «уазиків», виготовлених до 90-го року. «А чим ці «уазики» можуть будуть обладнані? У кращому випадку ношами. Я уже не говорю про те, що ця машина має бути оснащена діагностичним обладнанням, яке дозволить негайно встановити діагноз і невідкладно вжити заходи», - додав прем’єр-міністр.

Він наголосив, що за останні три роки вкладається левова частина ресурсів у модернізацію медицини. «Було поставлене завдання: у кожному обласному центрі мають з’явитися сучасні лікувально-діагностичні центри, у великих містах - значно обновилося діагностичне і лікувальне обладнання, щоб наш громадянин незалежно від місця проживання отримував висококваліфіковану медичну допомогу», - сказав М.Азаров.

При цьому він нагадав чиновникам: модернізація медицина у жодному разі не означає погіршення якості надання меддопомоги.

*** 18 березня телеканал ICTV повідомив, що більш як 18 тисяч жителів Уланова та 10-ти навколишніх сіл бояться залишитися без повноцінної медичної допомоги.

За інформацією телеканалу, раніше в Уланові була велика лікарня з хірургічним, терапевтичним і пологовим відділеннями загалом на 120 місць. Нині тут лише 40 ліжок терапії. Тепер взялися реформувати невідкладну допомогу, із трьох карет залишили тільки дві, скоротили двох лікарів і трьох санітарок. До того ж, відтепер, аби викликати місцеву швидку, мешканці села мають телефонувати у район, а уже звідти повідомлятимуть медбригаді, в який населений пункт потрібно їхати.

Натомість керівники центральної районної лікарні переконують, що нововведення не вплинуть на роботу пункту. Кажуть, в екстрених випадках допомагатимуть медики лікарні, які чергуватимуть у неробочий час, коли швидка буде на виїзді. Влада запевняє, станцію швидкої не закриватимуть, а скоротили лише працівників пенсійного віку.

Зараз селяни збирають підписи на захист станції швидкої, а на вихідних планують влаштувати акцію протесту.