Кожен третій чоловік і кожна друга жінка схильні до неврологічних захворювань / фото pixabay.com

Фахівці Медичного центру Університету Еразмус у Нідерландах провели масштабне дослідження, присвячене трьом неврологічним захворюванням: деменції, інсульту та паркінсонізму.

Вони дійшли висновку, що від деменції, хвороби Паркінсона або інсульту постраждає кожна друга жінка й кожен третій чоловік європеоїдної раси, повідомляє MedicalXpress.

Усього в дослідженні за 1990-2016 роки взяли участь понад 12 тис. осіб віком від 45 років, 58% склали жінки. Крім цього, кожен з них проходив повне обстеження кожні чотири роки. Контроль тривав до 1 січня 2016 року або до смерті пацієнта.

Відео дня

Читайте такожПопулярне знеболювальне назвали смертельно небезпечним

За цей період померла 5 тис. 291 особа, при цьому 3 тис. 260 з них не був поставлений діагноз неврологічного розладу. В 1 тис. 489 осіб була виявлена деменція, включаючи хворобу Альцгеймера, в 1 тис. 285 осіб був інсульт, а у 263 розвинувся паркінсонізм.

Таким чином, ризик розвитку однієї з цих трьох хвороб для жінок склав 48%, для чоловіків — 36%.

Також автори дослідження зазначили, що деменція більш характерна для жінок, у них ризик розвитку дорівнює 25,9%, а в чоловіків — 13,7%. З іншого боку, чоловіки мають вищий ризик інсульту в ранньому віці у порівнянні з жінками.

Фахівці з'ясували, що перед розвитком цих захворювань у пацієнтів часто спостерігався високий кров'яний тиск, фібриляція передсердь, високий рівень холестерину і діабет другого типу.