Ізраїльські фармацевти заявили, що протягом року у них будуть повноцінні ліки проти раку / фото naked-science.ru

Ізраїльська фармацевтична компанія Accelerated Evolution Biotechnologies стверджує, що через рік отримає «повноцінні ліки від раку».

Судячи із заяв голови правління Дена Аридора, підхід, над якими працюють учені, революційний, передає Naked Science.

"Наші ліки від раку будуть ефективними з першого дня, його ефект буде тривати кілька тижнів, а сам препарат не буде мати жодних або лише мінімальні побічні ефекти при набагато нижчій вартості, ніж більшість інших видів лікування на ринку. Ліки можна приймати як у загальних, так і у конкретних випадках", — заявляє Аридор.

Відео дня

Згідно з наявною інформацією, ліки від раку AEBi будуть називатися MuTaTo, що означає «багатоцільовий токсин». Він вражає ракові клітини одразу декількома пептидами — сполуками, що містять ланцюжок амінокислот, і саме ця багатопланова атака — запорука ефективності лікування, йдеться у повідомленні компанії.

Ізраїльські вчені працювали над системами наведення токсинів, які атакували б ракові клітини. Досягти бажаного результату планується за допомогою коротких білкових фрагментів — пептидів.

Читайте такожНазвано ознаку появи раку найближчим часом

Метод ізраїльських фармацевтів базується на дрібних молекулах, мета яких не в тому, щоб знищити ракові клітини, а в тому, щоб показати до неї шлях, після чого рак зазнає атаки токсинів. Як стверджують в AEBi, метод MuTaTo здатний знайти індивідуальний підхід до конкретного типу раку в кожного пацієнта.

Вчені врахували всі фактори, щоб захистити хід лікування від впливу мутацій: ракові клітини можуть видозмінюватися, виробляючи цільові рецептори. За словами генерального директора AEBi Ілана Морада, ймовірність наявності кількох мутацій, які могли б модифікувати всі цільові рецептори одночасно, різко зменшується зі збільшенням кількості використовуваних мішеней. Іншими словами, замість того, щоб атакувати по одному рецептору за раз, препарат буде атакувати по три рецептори. Навіть рак не може мутувати у трьох рецепторах одночасно, запевняє Морад.

За словами CEO компанії, AEBi вже протестувала препарат від раку при придушенні росту ракових клітин у мишей, взагалі не зачіпаючи здорові клітини тварин. Крім того, ізраїльські дослідники також завершили декілька випробувань in vitro (технологія виконання експериментів, коли досліди проводяться «в пробірці», тобто поза живим організмом) і незабаром приступлять до клінічних випробувань. На те, щоб перенести ліки з лабораторії на реальний ринок, може знадобитися від шести до семи років, навіть при тому, що виробники ліків вчасно отримають всі необхідні дозволи.

Однак стверджувати про відкриття довгоочікуваної вакцини як мінімум передчасно: автори поки не представили жодних наукових праць, на основі яких можна робити якісь висновки, а сама розробка, за їхніми словами, перебуває лише на етапі патентування і початкових експериментів з мишами.

Про терміни подачі заявки до потрібних органів та схвалення ліків лікарською колегією також нічого не йдеться, а єдине, з чого можна робити хоч якісь висновки, — слова представників компанії, що після низки випробувань, які будуть "проводитися протягом декількох років", терапія буде можлива лише "в деяких специфічних випадках".

Раніше вчені з'ясували, що підвищення в клітинах організму специфічної молекули SGLT2 свідчить про розвиток раку найближчим часом.