Прийом деяких харчових добавок небезпечний для здоров'я / фото pixabay.com

Нове дослідження за участю 27 тисяч американців показало, що прийом багатьох харчових добавок має незначний вплив на здоров'я. Тільки ті нутрієнти, які містяться в звичайних продуктах харчування, дійсно зменшують ймовірність передчасної смерті.

А деякі з популярних добавок, включаючи кальцій і вітамін D, навіть пов'язані з підвищеним ризиком раку, пише MedikForum.

Читайте такожВчені пояснили, чому чоловіки живуть менше за жінок

Відео дня

Експерти вважають, що отримані вченими результати підтверджують припущення про те, що харчові добавки можна використовувати як "страховку", а ключовим для здоров'я людини є спосіб життя і харчування. Тільки корисні продукти харчування дійсно дадуть людям ті компоненти, які зміцнять організм і сприятимуть зниженню ризику раннього відходу з життя.

Ці висновки вчені з Університету Тафтса у США зробили, коли порівняли рівень прийому різного роду нутрієнтів зі смертністю від усіх причин, а також, зокрема, від серцево-судинних захворювань і пухлин.

Спочатку з'ясувалося, що адекватна кількість вітамінів А і К у раціоні, а також магнію і цинку зменшує ризик смерті. Але потім вчені з'ясували, що це стосується тільки нутрієнтів з повноцінних продуктів харчування, але не харчових добавок. А ось захоплення харчовими добавками, включаючи кальцій і вітамін D, навіть дещо збільшувало ризик пухлин.

Раніше американські вчені виявили, що надмірне вживання цукру збільшує ризик виникнення раку.