Фото: УНИАН

Метод VirScan є гарною альтернативою стандартним діагностичним тестам, які одноразово виявляють збудника захворювання. пише medportal.ru. За словами творців теста, вартість комплексного аналізу становить приблизно $25.

Автори дослідження під керівництвом Стівена Елледжа (Stephen Elledge) вивчили точність методу при участі 569 добровольців із США, Південної Африки, Таїланду і Перу. Згідно з даними, представленими в журналі Science, VirScan дозволяє точно визначити в крові антитіла до 206 вірусів, які заражають людину. Враховуючи, що імунна система продовжує виробляти антитіла навіть після перенесеного захворювання, тест допоможе виявити інфекції, перенесені задовго до здачі аналізу.

Читайте такожВчені виростили першу лабораторну кінцівку

Відео дня

При розробці системи автори дослідження синтезували більше 93 тисяч коротких послідовностей ДНК, які кодують різні сегменти вірусних білків. Ці відрізки нуклеотидів вводилися в бактеріофаги — це віруси, що заражають бактерії. Потім на поверхні бактеріофага синтезувалася специфічна послідовність пептиду, відповідна введеної послідовності ДНК. Так вчені змогли отримати пептиди понад 1000 відомих вірусних штамів.

Для виконання аналізу необхідно додати в зразок крові бактеріофаги, на поверхні яких представлені вірусні пептиди. Антитіла, вироблені імунною системою при проникненні вірусу, зв'яжуться з цільовими пептидами. Після цього вчені проводять секвенування ДНК бактеріофага, уточнюючи, які саме вірусні пептиди взаємодіяли з антитілами. За словами авторів дослідження, VirScan може застосовуватися не тільки для виявлення вірусних антитіл, але і для діагностики аутоімунних захворювань.