У Румунії діє режим НС / Фото Матюшенко Юлія

У Румунії з понеділка, 16 березня, почав діяти режим надзвичайного стану, який ввели через поширення коронавірусу.

Відповідний указ підписав президент країни Клаус Йоханніс, пише "Європейська правда". Триватиме він протягом 30 днів.

"Дуже важливо, щоб заходи, які будуть прийняті, були прийняті вчасно, і щоб ця боротьба велася з усіма інструментами, передбаченими законом. Я вирішив оголосити надзвичайний стан з початку тижня", - сказав Йоханніс.

Відео дня

Він наголосив, що надзвичайний стан дозволить виділити важливі ресурси для управління кризою, викликаною коронавірусом.

"Таким чином, в уряду буде можливість виділити більше грошей в галузь охорони здоров'я, більше грошей на ліки більше грошей на абсолютно необхідне медичне обладнання. Точно так само ця ситуація дозволить здійснювати покупки в дуже короткий час за спрощеною процедурою, що дозволить уряду застосовувати всі необхідні інструменти для управління кризою", - пояснив Йоханнис.

Читайте такожУ ВООЗ прогнозують зростання смертності від коронавірусу в Європі

Згідно з Конституцією Румунії, президент має право ввести в країні надзвичайний стан, але його рішення протягом п'яти днів повинен схвалити парламент.

За даними Міністерства охорони здоров'я Румунії на 16 березня, в країні зафіксовано 139 випадків зараження коронавірусом. В неділю зафіксовано 16 нових випадків. Одужали дев'ятеро осіб.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Румунії депутати затвердили новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Людовіком Орбаном, відклавши політичні розбіжності, щоб дати йому повноваження протистояти поширенню коронавірусу.