aversi.ge

Американські дослідники з університету Юти (США) повідомляють, що фактор пуповинної крові може стати основою для ефективної терапії лихоманок, сепсисів, проблем з частотою дихання та ін. Дослідження опублікований в The Journal of Clinical Investigation, пише EurekAlert!

Читайте такожПерсепсин виявився інформативним маркером сепсису у недоношених дітей

Вчені відзначають, що, ймовірно, плацента також містить фактор, подібний до nNIF, однак в значно більш менших кількостях. Його наявність пояснюється необхідністю забезпечення захисту організму під час пологів.

Відео дня

Речовина nNIF (neonatal NET inhibitory factor) — неонатальний NET-інгібуючий фактор, — циркулює в крові дитини після двох тижнів з народження. Його дія заснована на здатності пригнічувати запалення, викликане NET (Neutrophil Extracellular Trap) — нейтрофілами позаклітинної нейтрофільної пастки, — групою клітин крові, які протидіють запального процесу.

Між тим, при загостреннях лихоманки і сепсису спостерігається перевиробництво NET, в результаті чого кровоносні судини й внутрішні органи можуть пошкодитися.

"Ми виявили, те, чого не очікували. Це привело нас до нових стратегій терапії", - відзначив автор дослідження, професор медицини Гай Зіммерман.

Читайте такожАмериканські медики назвали негативні наслідки кесаревого розтину для дитини

Вчені проводили дослідження на мишах. Приблизно 60 відсотків гризунів, оброблених nNIF, жили довше двох днів. Серед інших мишей цей показник дорівнював 20 відсоткам.