Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний вітамін, який руйнується при термічній обробці їжі.
Руйнують вітамін С стреси, куріння, аспірин, оральні контрацептиви. Наш організм не може запасати вітамін С (аскорбінки), тому необхідно постійно одержувати його додатково. Надлишки вітаміну С (аскорбінки) виводяться з організму з сечею. Великі дози аскорбінової кислоти можуть вплинути на результати деяких лабораторних аналізів (приховати наявність крові в калі).
Джерела вітаміну С
Більш всього аскорбінової кислоти міститься в продуктах рослинного походження:
- цитрусові;
- зелені листові овочі;
- брокколі, брюссельська капуста, цвітна і качанова капуста;
- чорна смородина, суниця;
- болгарський перець, помідори;
- диня, яблука, абрикоси, персики, хурма
- обліпиха, шипшина, горобина
- печена картопля в "мундирі".
У незначній кількості аскорбінова кислота (вітамін С) міститься в продуктах тваринного походження - печінка, нирки.
Багаті вітаміном С люцерна, коров`як, корінь лопуха, піщанка, очанка, сім`я фенхеля, хміль, хвощ, ламінарія, м`ята перцева, кропива, овес, кайенський перець, червоний перець, петрушка, соснові голки, деревій, подорожник, лист малини, червона конюшина, шлемник, листя фіалки, щавель - могутні антиоксиданти.