Ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Університетського коледжу Лондона заявили, що тварини можуть стати "резервуарами" коронавірусу і призвести до другого спалаху інфекції, навіть якщо вона буде ліквідована у людей.

Як написав Обозреватель з посиланням на Daily Mail, науковці закликали до більш ретельного моніторингу домашніх тварин і худоби. Необхідно вивчити, які види сприйнятливі до COVID-19 і здатні його передавати.

Читайте такожКитай звинувачує у новому спалаху COVID-19 ввезений лосось

Відео дня

Професор Джоан Сантіні заявила про докази того, що деякі представники фауни можуть заразитися вірусом від людей і передати його назад.

"Нам необхідно розробити стратегію епіднагляду, щоб уникнути раптового спалаху захворювання серед тварин, який може являти загрозу не тільки для них, але і для здоров'я людей", – сказала Сантіні.

Дослідження показали, що COVID-19 був запущений в популяції кажанів в Китаї, потім перейшов до другого виду тварин, а потім вже був переданий людині минулого року.

"Вірусна передача в популяціях може стати незворотною, якщо її не зупинити. Вона стане загрозою для всіх, кому вживаються санітарно-епідеміологічні заходи, якщо люди продовжать заражатися від інфікованої вірусом популяції тварин", – сказала професор.

Сантіні у співавторстві з професором Сарою Едвардс розглянула дані тематичних досліджень і експериментів з тестування інфекції на невеликих групах тварин, що описують ймовірні механізми зараження. Вони підтвердили, що COVID-19 теоретично може передаватися представникам різних видів.

Дослідникам належить з'ясувати, як звірі переносять коронавірус – безсимптомно чи з ускладненнями. І наскільки здатна заражена істота передати вірус іншим тваринам або людям.

Як раніше повідомляв УНІАН, у Нідерландах коронавірус виявили у тварин на двох норкових фермах.