Ілюстрація REUTERS

Життя знаходяться в небезпеці, оскільки пандемія коронавірусупризвела до зростання незаконного обігу неякісних масок, дезінфікуючих засобів та інших медичних виробів.

Читайте такожКраїни ООН закликали зробити майбутню вакцину від коронавірусу загальнодоступною

Про це йдеться в доповіді ООН. Організовані злочинні групи, які експлуатують страхи та невпевненість щодо вірусу, надають такі продукти, щоб задовольнити раптове зростання попиту і дефіциту пропозиції, йдеться в доповіді Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН).

Відео дня

УНЗ ООН заявило, що очікує, що злочинці переключать свою увагу на обіг вакцин після того, як одна з них буде розроблена. Шахрайство, а також кібератаки, спрямовані на критично важливу інфраструктуру, сприяли поширенню коронавірусу, передає medikforum.

«Здоров'я та життя піддаються ризику, коли злочинці використовують кризу COVID-19, щоб заробити на занепокоєння громадськості та підвищеному попиті на засоби індивідуального захисту і ліки», - йдеться в заяві виконавчого директора УНЗ ООН Гада Валі.

Координована Інтерполом операція по боротьбі з незаконними онлайн-продажем ліків і медичних виробів за участю 90 країн у березні призвела до 121 арешту по всьому світу і вилучення неякісних та підроблених масок для обличчя і потенційно небезпечних фармацевтичних продуктів на суму понад $14 млн (12 млн євро).

У порівнянні з операцією 2018 року Інтерпол повідомив про збільшення кількості вилучень несанкціонованих противірусних препаратів на 18%, та про вилучення несанкціонованого хлорохіну, протималярійного препарату, що використовується для лікування пацієнтів з коронавірусом в деяких країнах, більш ніж на 100%.