В ЄС припускають, що новий штам може бути більш стійкий до вакцин \ фото УНІАН

Новий омікрон-штам коронавірусу володіє "високим або дуже високим ступенем ризику".

Про це повідомив європейський центр із запобігання та контролю захворювань (ECDC). У прес-релізі ECDC йдеться, що новий штам, можливо, більш стійкий до вакцин і може швидко поширитися.

У числі рекомендацій експертів:

Відео дня
  • уникати поїздок в райони, де виявлені випадки зараження;
  • розширювати тестування і відстежувати контакти хворих COVID-19;
  • країнам Євросоюзу - розглянути можливість введення бустерної дози для осіб у віці 40 років і старше (почати з найбільш вразливих категорій, а потім щепити дорослих у віці від 18 років).

Крім цього, в Німеччині виявили перший ймовірний випадок зараження омікрон-штамом. Коронавірус діагностували у туриста, який повернувся з Південної Африки, зазначив у Twitter міністр соціальних справ федеральної землі Гессен Кай Клозе. За його словами, у чоловіка виявили "кілька мутацій, типових для омікрона", він відправлений на карантин.

Ймовірний перший випадок захворювання новим штамом також зафіксований в Чехії. Відомо, що хворий повернувся з Намібії. "Лабораторія перевіряє можливе виявлення позитивного зразка штаму омікрона", - заявили в чеському Національному інституті громадської охорони здоров'я, передає Reuters.

Новий штам коронавірусу

Новий штам коронавірусу B. 1.1.529 був виявлений в країнах Південної Африки і в Гонконзі. Першою європейською країною, в якій його виявили, стала Бельгія. Всесвітня організація охорони здоров'я присвоїла йому статус "варіанту, що викликає стурбованість", і назвала омікроном.