Страховики продовжують зазнавати збитків / Ілюстрація REUTERS

Аналітики Fitch Ratings очікують, що в найближчій перспективі збитки від андеррайтингу для сегмента страхування відповідальності директорів і посадових осіб (D&O) продовжаться.

Хоча для повної виплати претензій, пов'язаних з пандемією COVID-19, буде потрібно кілька років, Fitch заявляє, що існує обмежений ризик для рейтингів окремих страховиків з сегмента страхування D&O, пов'язаних з претензіями по пандемії. Про це повідомляє Forinsurer.

Читайте такожЧерез коронавірус страховики піднімають ціни на комерційне страхування

Відео дня

Аналітики відзначають, що на ефективність андеррайтингу в цьому сегменті негативно вплинули роки зниження тарифів і тривале збільшення багатомільйонних рішень присяжних в судах і врегулювання претензій.

Сегмент D&O повідомляв про збитки від обов'язкового андеррайтингу протягом трьох років поспіль з 2017 по 2019 рік, включаючи прямий комбінований коефіцієнт 106,6% у 2019 році.

Попри стрімке зростання тарифів при пролонгації договорів страхування, результати залишаються під тиском: коефіцієнт прямих понесених збитків у першій половині 2020 року зріс до 62%, що є найвищим середньорічним рівнем за 10 років.

Відсоток продовження D&O

Дослідження комерційного ринку, проведене Радою страхових агентів і брокерів, показує, що відсоток продовження D&O виріс на 16,8% у 2 кварталі 2020 року у порівнянні зі збільшенням на 4,3% у 2019-му. Ставки на надлишкові покриття зростають більш високими темпами.

Fitch додає, що тривала пандемія коронавірусу являє собою новий виток потенційних збитків по страхових відшкодуваннях для страховиків в декількох сегментах страхування від нещасних випадків, особливо в D&O.

Звинувачення на адресу керівництва компаній

Можуть виникати звинувачення на адресу керівництва компаній, що зіткнулися з падінням акціонерної вартості або неплатоспроможністю в результаті економічних наслідків пандемії.

Претензії також можуть бути пред'явлені до організацій, які не змогли захистити співробітників або клієнтів від впливу вірусу або серйозного захворювання.

Організації, що створюють захисні продукти або вакцини для запобігання вірусу або лікування хворих, які виявилися неефективними, також стикаються з новими унікальними ризиками D&O.

Претензії D&O

Аналітики відзначають, що в останні роки претензії D&O виникли в таких сферах, як кібер-події та практика прийому на роботу, де передбачувана недбалість або неналежна практика корпоративного управління вплинули на репутацію компанії або призвели до істотних фінансових втрат.

Це може призвести до більшої кількості звинувачень у недостатньому нагляді керівництва за безпекою інформаційних систем та слабкому управлінні ризиками. Подача колективних позовів, пов'язаних з криптовалютними пірамідами та шахраями, також є новим ризиком для страховиків.

Що таке D&O

D&O-страхування фінансових ризиків членів рад директорів і керівництва (directors and officers, скорочено D&O). У разі, якщо директору пред'являється вимога, поліс оплатить як витрати директорів на захист від таких вимог, так і витрати на їх оплату.

Вже підраховані збитки