Забуранна побувала на території заводу "Радикал" / фото Леся Забуранна

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Леся Забуранна та голова Деснянської РДА Дмитро Ратніков провели виїзну нараду на території заводу "Радикал".

Про це Забуранна повідомила на своїй сторінці у Facebook та опублікувала відповідні фото.

За її словами, головною темою зустрічі стало обговорення шляхів демеркуризації території підприємства та вивезення звідти відходів.

Відео дня

"Обговорили перспективи цих робіт та їхній можливий формат, враховуючи, що питання зрушило з мертвої точки після ухвалення парламентом та підписання президентом змін до державного бюджету на 2021 рік", - зазначила голова одного з профільних підкомітетів Ради.

Читайте такожБоротьба з опалим листям: у Києві до 2021 року планують побудувати комплекс з їх переробки та утилізаціїВона нагадала, що серед врахованих у документі пропозицій народних депутатів є і її пропозиція виділити перші 8,5 млн грн на проектування полігону "Лелів" у зоні відчуження для вивезення відходів з території ВАТ "Радикал", медичних відходів та твердих побутових відходів.

"Отже, найближчим часом розпочнеться розробка проектної документації для будівництва полігону у зоні відчуження, куди будуть вивезені небезпечні відходи з території колишнього заводу", - розповіла Забуранна.

Забуранна побувала на території заводу "Радикал" / фото Леся Забуранна

Вона наголосила, що з цим питанням не можна зволікати, адже "Радикал" із сотнею тонн ртутовмісних відходів - бомба уповільненої дії.

"Чим вища температура на вулиці, тим активніше відбувається випаровування ртуті. Саме тому в теплі дні біля "Радикалу" особливо небезпечно перебувати. Потрапивши в організм людини, ртуть акумулюється та залишається там на все життя", - наголосила Забуранна.

Вона звернула увагу, що попри це біля заводу активно вирує життя — тут розташовані гуртожитки та офіси, будуються нові житлові будинки. 

"Тож під час виїзної наради домовились з Дмитром Ратніковим, по-перше, спільно працювати над розробкою проекту демеркуризації відходів. По-друге, ініціювати широке обговорення цього питання за участі представників КМДА, депутатів, районної адміністрації та громадськості", - підсумувала голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Ради з питань бюджету.